Bouw & Reno - Airco & koeling

Vier soorten ventilatiesystemen

Ventilatie of toevoer van frisse lucht in uw woning is noodzakelijk voor een gezonde levenswijze en vermindert schimmelvorming, condensatie en de kans op allergieën. Zeker met de toenemende isolatie vandaag de dag is er nood aan een goed ventilatiesysteem, dat frisse lucht binnenbrengt en vuile lucht afzuigt, zonder dat er teveel warmte verloren gaat.

Wat doet een ventilatiesysteem precies?

Ventilatiesystemen zorgen ervoor dat verse lucht wordt toegevoerd via droge ruimtes als de woonkamer, de slaapkamers of het bureau. Deze verse lucht moet vervolgens kunnen doorstromen via de tussenruimtes (gang, trappenhal …) naar de natte ruimtes (keuken, badkamer, toilet, wasruimte, doucheruimte). Vanuit de natte ruimtes wordt de vochtige, vervuilde lucht afgevoerd. Tegenwoordig zijn er vier verschillende soorten ventilatiesystemen op de markt. Een overzicht van de mogelijkheden:

Vier verschillende ventilatiesystemen

Ventilatiesysteem A: Natuurlijke ventilatie

Het is gezond om elke dag uw ramen gedurende een kwartiertje open te zetten. Bij natuurlijke ventilatie worden geen ventilatoren gebruikt, maar een ventilatierooster of openstaande ramen zorgen voor verse luchttoevoer. De aan- en afvoer worden bepaald door de temperatuurverschillen en de drukverschillen tussen binnen- en buitenruimte.

Nadeel van het systeem is de beperkte controle die men heeft over de aanvoer en afzuiging van lucht. Op warme zomerdagen werkt natuurlijke ventilatie niet voldoende, tijdens koude perioden werkt natuurlijke ventilatie dan weer te goed en ontstaat tocht. Met deze methode kunnen we dus gezond ventileren, maar met het ongemak van de regelmatige tocht én met het tijdelijk hogere verbruik.

Ventilatiesysteem B: toevoer met ventilatoren

Bij het ventilatiesysteem B wordt verse lucht met behulp van ventilatoren in de woning gepompt langs aanvoeropeningen in leefruimten, slaapkamers, kantoorruimtes … De vervuilde lucht wordt zo gedwongen om de woning via de afvoeropeningen in de vuile ruimten te verlaten. De afvoeropeningen monden uit in een kanaal, dat net zoals bij het type A, boven de nok van het dak uitsteekt. Systeem B wordt tegenwoordig niet meer toegepast, omdat het namelijk duurder dan de andere systemen is. Dit komt doordat ventilatiesysteem B twee kanalenstelsels nodig heeft.

Ventilatiesysteem C: afzuiging met ventilatoren

Ventilatie C zuigt de vervuilde lucht naar buiten via afvoerroosters in o.a. toiletten, badkamers, douchecellen, bergingen en keukens. Door de onderdruk die hierdoor gecreëerd wordt, wordt continu verse lucht via raamroosters de woning binnengebracht. In de woning wordt de lucht tussen de kamers getransporteerd via ventilatieroosters of via een opening onder de deuren. Meestal wordt een bedieningsschakelaar in de keuken geplaatst, waarbij men keuze heeft tussen laagstand, middenstand en hoogstand. De ventilatie wordt nooit uitgezet. Er is echter ook een nadeel verbonden aan dit systeem: de koude lucht moet continu worden bijverwarmd. Ventilatieroosters halen misschien wel op een efficiënte manier gezonde lucht binnen, maar ze zijn niet efficiënt voor je energiefactuur!

Ventilatiesysteem D: balansventilatiesysteem of een ventilatiesysteem met warmterecuperatie

Een ventilatiesysteem met warmterecuperatie (systeem D of balansventilatiesysteem) is een mechanisch ventilatiesysteem waarbij de warmte wordt teruggewonnen en gebruikt om de verse lucht die naar binnen stroomt te verwarmen. Vermits je bij balansventilatie zowel een mechanische afvoer als toevoer hebt, kan je de debieten voor de afvoer en de aanvoer perfect met elkaar in balans brengen. Met andere woorden: er wordt altijd precies genoeg lucht aan- en afgevoerd. Toch nog aan het twijfelen tussen een ventilatiesysteem C en een ventilatiesysteem D? Volgend interessant artikel weegt alle voor- en nadelen af.

 

05/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Philippe Starck Design: humor, luxe én eenvoud
Volgende artikel
Wat zijn registratierechten?