Bouw & Reno - Airco & koeling

Onderhoud airconditioning: 5 tips

Als je onderstaande tips voor het onderhoud van je airconditioning opvolgt, kun je de levensduurte van je installatie gevoelig verlengen. Dat bespaart je een hele duit aan onderhoudskosten.

1) Reinig regelmatig de filters

Een goed onderhoud van de filters van je airconditioning is erg belangrijk. Vuile filters verstoren de werking van je toestel. Vooral tijdens de zomermaanden – wanneer je airco intenstief wordt gebruikt – is het nodig om de filters maandelijks te vervangen. Er zijn ook uitwasbare types op de markt.

2) Spoor lekken op

Lekken in het aan- en afvoersysteem van je airo kan de koelkracht met 30 procent verminderen. Spoor lekken op door wat rook door het systeem te blazen – bijvoorbeeld met een wierookstokje. Waar de rook ontsnapt, zit je met een lek in je airconditioning. Kleine lekken kun je eenvoudigweg afplakken met tape. Lekken tussen een raam en je airco kun je met wat schuim of isolatiemateriaal dichten.

3) Denk aan luchtcompressor en -condensor

De luchtcompressor en -condensor van een centraal aircosysteem hangen meestal buiten. Die werken het best als ze op een open plek zijn geïnstalleerd, dicht bij de ruimte die je wil verkoelen. Verwijder dus eventuele planten, takken en onkruid die het systeem van je airconditioning kunnen hinderen. Het zal je heel wat onderhoudskosten besparen. Let er ook op dat je systeem niet te veel direct zonlicht vangt. Dat verlaagt de efficiëntie met gemiddeld tien procent.

4) Jaarlijks onderhoud van je airconditioning door een professional

De installateur van je airconditioning moet jaarlijks langskomen voor een grote onderhoudsbeurt van het systeem dat verder gaat dan het reinigen of vervangen van de filters. Zorg ervoor dat dergelijk groot onderhoud gebeurt vóór aanvang van de zomer. Je installateur zal de interne spoelen van je airco inspecteren, de ventilatoren en blazers opnieuw afstellen en reinigen en allerhande veiligheidsinstellingen controleren.

5) Zorg voor aanvoer van verse lucht

Sluit niet te veel deuren als je een airconditioning in je woning of zaak hebt staan. Een goede luchtdoorstroming is van groot belang om een efficiënte werking van je airco te garanderen. Ben je gesteld op je privacy, zet je deuren dan op een kier. Zo is er toch een goede doorstroming en hoeft niet iedereen te zien waar je mee bezig bent.

09/10/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Woontrends Woonbeurs Amsterdam 2013
Volgende artikel
COCOON: de woon- en interieurbeurs, 16 > 24 nov 2013