Bouw & Reno - Airco & koeling

Nieuwe energienormen vanaf 2014: combineer een warmtepomp met airco

Vanaf 1 januari 2014 wordt de energieregelgeving weer een stukje strenger. Elke nieuwbouwwoning moet vanaf dan beschikken over een systeem van hernieuwbare energie, zodat elke woning zelf een deel van de benodigde energie kan opwekken. Concreet wil dat zeggen dat je moet investeren in een warmtepomp systeem, een zonne-energie systeem of een biomassa systeem.

Deze nieuw normen gelden vanaf 2014, zowel voor nieuwbouwwoningen als voor zware renovatiewerken. Als je voor een warmtepomp systeem kiest, dan is het voordeel dat je deze kan combineren met een airco systeem. Zo heb je het lekker warm in de winter, en lekker koel in de zomer.

De werking van een warmtepomp

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, maar het principe achter elke warmtepomp is hetzelfde: een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, uit het water of uit de bodem en brengt deze naar binnen. De warmtepomp pompt daarbij warmte van een laag niveau naar een hoog temperatuurniveau. De warmte die wordt geproduceerd wordt veelal via vloerverwarming in je woning verspreidt, maar dit kan ook gewoon via radiatoren. Het grote voordeel van een warmtepomp is dat deze veel efficiënter is dan de klassieke verwarmingssystemen, waardoor je veel minder energie moet verbruiken om dezelfde warmte op te wekken. Dit komt omdat een warmtepomp alleen elektriciteit verbruikt om warmte over te dragen, niet om warmte op te wekken.

Een warmtepomp en airco combineren

Als je dan toch moet investeren in een warmtepomp systeem, dan is het de moeite om eens te bekijken hoe je dit met een airco systeem kan combineren. Veel warmtepompen kunnen namelijk ook omgekeerd werken, zodat ze in de zomer kunnen worden ingezet om je woning te koelen. Daardoor hoef je niet meer apart te investeren in een airco systeem.

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, maar niet elk systeem kan ook als airco worden ingezet. Informeer je dus goed over de mogelijkheden, alvorens je een keuze maakt. Als je in een warmtepomp met airco wil investeren, dan is een lucht/lucht of een lucht/water systeem waarschijnlijk het beste. Beide warmtepomp systemen kan je combineren met een airco systeem, en beide systemen wekken op een bijzonder efficiënte manier energie op.

De regels waaraan je warmtepomp systeem moet voldoen

Kies je voor een warmtepomp systeem, al dan niet in combinatie met een airco systeem, dan moet dat systeem aan volgende regels voldoen:

  • Minstens 85% van de energiebehoefte voor verwarming moet door je warmtepomp gedekt zijn. Je warmtepomp moet dus als hoofdverwarmingssysteem geïnstalleerd zijn.
  • Je warmtepomp systeem moet een seizoensprestatiefactor hebben die groter is dan 4.
04/03/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Breng de lente in je keuken met deze lentekleuren
Volgende artikel
Preview op Batibouw: een extra dunne open haard