Bouw & Reno - Airco & koeling

Luchtbevochtigers voor een gezond binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat en een optimale luchtkwaliteit staat meer dan ooit hoog op de agenda. Luchtverontreiniging is alom tegenwoordig en even ramen en vensters openzetten, is allesbehalve toereikend. Luchtbevochtigers zorgen voor schone lucht binnenshuis.

Luchtbevochtigers cruciaal voor je gezondheid

Het binnenklimaat wordt bepaald door een aantal factoren: luchtkwaliteit, temperatuur, luchtvochtigheid, en luchtbeweging. Uit onderzoek blijkt dat luchtvochtigheid de belangrijkste factor is. Als de lucht in je woning niet vochtig genoeg is, zal die proberen om vocht uit je huid, slijmvliezen, houten vloeren en planten te halen. Te weinig vocht heeft dus negatieve gevolgen voor onze gezondheid en kan op termijn leiden tot ziektes aan de huid, ogen, neus en de ademhaling. Luchtbevochtigers hebben dus, zonder dat je het goed beseft, een grote invloed op je gezondheid.

Luchtvochtigheid op peil houden

Wanneer je ventileert door de ramen open te zetten, heeft dat – in tegenstelling tot wat dikwijls wordt gedacht – een negatieve invloed op de luchtvochtigheid. Frisse buitenlucht is immers meestal te droog. Vooral in de winter doet dat zich gevoelen en ontstaat een ongezond klimaat in woon- en werkruimtes. Een lage buitentemperatuur en een hoge binnentemperatuur zorgt voor een kritische luchtvochtigheid (soms zelfs van slechts 20%). De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent.

Luchtbevochtigers: capaciteit

Welke capaciteit moet een luchtbevochtiger hebben? Alles hangt af van de grootte van de ruimte,  het aantal personen, de temperatuur en de inrichting van de ruimte. Ook het type verwarming speelt een rol. Wanneer je een kachel, open haard of vloerverwarming gebruikt, zal je de lucht meer moeten bevochtigen. Hou er ook rekening mee dat materialen zoals meubels, gordijnen, tapijten,  vloerbekleding en planten vocht aan de lucht onttrekken.

Werking luchtbevochtigers

Luchtbevochtigers vernevelen de lucht die zich in het waterreservoir bevindt. Het microfijne water gaat eerste door een 360° draaibare nevelverdeler vooraleer hij in de ruimte terechtkomt en daar meteen verdampt. Luchtbevochtigers zijn ook uitgerust met een filter die het water reinigt en de kalkvorming voorkomt. In het water kunnen ook bacteriën en virussen aanwezig die door de hoogfrequente trillingen worden verwijderd.

Wil je zeker zijn van een gezond binnenklimaat? Dan is een luchtbevochtiger een must!

02/04/2013

Vragen en opmerkingen

WS
W. Smits van Oyen

Eeen gezond binnenklimaat is meer dan een ideale luchtvochtigheid. Als je streeft naar een gezond binnenklimaat gaat het in eerste instantie om bewust te worden van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen met een display, stoplichtsignalering (rood boven 1.200ppm) en een geluidsignaal dat klinkt bij overschrijding van 1.400ppm. De bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie, volstaat veelal het openen van luchtroosters en (extra) ramen. Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters. Een CO2 indicator van SenseAir kost € 150 ex btw en dat is een relatief geringe investering als je beseft dat het gaat om het voorkomen van gezondheidsklachten (lees: ziekteverzuim) en het verbeteren van de prestaties!

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Lifestylebeurs 2013: leven in huis en tuin
Volgende artikel
Xterieur 2013: de beurs voor tuin en terras