Bouw & Reno - Airco & koeling

Hoe werkt airconditioning?

Airconditioning of klimaatregeling reguleert lucht in binnenruimtes. Niet enkel in warme en zuiderse oorden, maar ook bij ons installeren mensen airco installaties, om het huis koel te houden tijdens hete zomers én om de woning te verwarmen in de winter.

Hoe werkt airconditioning precies?

Airconditioning werkt als een warmtepomp en hanteert eigenlijk hetzelfde systeem als een koelkast: airco transporteert warmte van de ene naar de andere plaats. Een koelmiddel in de airco zorgt voor de warmteoverdracht. Een van de voornaamste eigenschappen van een dergelijk koelmiddel is dat het gemakkelijk verdampt bij zeer lage temperaturen, waardoor warmte wordt opgenomen.

Airco installatie met verkoelend effect

Een airco bestaat uit een binnen- en een buitenunit die onderling zijn verbonden door dunne koelleidingen. De binnenunit van het airconditioning systeem zorgt voor circulatie van de lucht en neemt overtollige warmte op. De buitenunit van de airco geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Bij dit proces wordt bovendien vocht ontrokken. Het resultaat? Een verkwikkend en verkoelend effect.

Airco thuis die koelt én verwarmt

Er bestaan twee types airconditioning systemen die niet alleen koelen, maar ook verwarmen:

  • Airconditioning met warmtepomp. Deze warmtepomp zorgt ervoor dat de koelcyclus bij verwarmen wordt omgedraaid. Er wordt dan warmte onttrokken aan de buitenlucht die aan de binnenruimte wordt afgegeven. Dit zorgt ervoor dat de airconditioning met warmtepomp van de airco een zeer hoog rendement kan hebben. Deze optie maakt het gebruik van een airco rendabel gedurende langere periode van het jaar. Met een warmtepomp airconditioner kan de CV-installatie in het tussenseizoen uitgeschakeld worden. Een bijkomend voordeel is dat de warmtepomp airconditioner bij inschakeling direct warmte afgeeft.
  • Airconditioning met warmtepompinverter. Naast de warmtepomp bestaan ook inverter gestuurde airconditioning systemen. De invertertechniek zorgt ervoor dat de airco uiterst snel reageert op elke verandering van het woon- en werkklimaat. De inverter airco’s stemmen de te leveren koel- en/of verwarmingscapaciteit voortdurend af op de gewenste en gemeten binnen-en buitentemperatuur. Hierdoor ontstaat een stabiel en tochtvrij binnenklimaat. Bovendien zijn de inverter airco’s haast geluidsloos en hebben een lager energieverbruik dan de gewone airconditioning.

 

 

03/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Bouw & Reno 2012
Volgende artikel
Uw huis inrichten met led lampen