Bouw & Reno

3 vragen die je moet stellen vooraleer je een muur uitbreekt

muur wordt gesloopt door vakman

Verbouwingswerken voor de boeg? Of jij je ruimte nu wilt vergroten of voor meer lichtinval wilt zorgen: de kans is groot dat je een muur zult uitbreken. Maar zomaar een muur slopen, dat kan natuurlijk niet. Straks stort heel je woning in of raakt er iemand ernstig gewond! Om ervoor te zorgen dat jij zorgeloos die renovaties trotseert, lossen we de drie belangrijkste vragen voor je op die je je moét stellen vooraleer je een muur uitbreekt.

Vraag 1: Mag ik de muur wel zomaar uitbreken?

Het antwoord op die vraag is kort en bondig: nee! Vooraleer je een muur neerhaalt, moet je eerst zeker zijn dat het zeker niet om een steunmuur gaat. Wat er gebeurt als je die sloopt? Dan komt heel de verdieping en misschien zelfs het hele huis naar beneden. Alles eerst goed (laten) controleren is dus de boodschap!

vakman sloopt muur met hamer
Opgelet: begin niet zomaar een muur te slopen!

Wanneer je extra op je hoede moet zijn? Als de muur op de hogere verdieping uit beton, gasbeton of baksteen bestaat. Ook wanneer je een muur uitbreekt om de woning uit te breiden, zal het waarschijnlijk om een steunmuur gaan. Holle wanden geven dan weer meestal geen problemen. Twijfelgeval? Aarzel dan geen seconde en schakel een professionele vakman in. Beter voorkomen dan genezen!

Vraag 2: Welke veiligheidsmaatregelen moet ik treffen?

Een muur uitbreken is geen ongevaarlijke klus. Je moet dus zeker genoeg aandacht geven aan de nodige veiligheidsmaatregelen! Natuurlijk in de eerste plaats voor je woning, zodat die zeker niet instort. Maar wat nog belangrijker is? Dat jij & alle helpende handen het werk op een veilige manier kunnen uitvoeren!

beschermde vakman sloopt muur
Zorg zeker voor de nodige veiligheidskledij!

Voorzie dus zeker de nodige beschermingsmiddelen. Denk aan een helm, handschoenen en veiligheidsschoenen met een veiligheidsneus. Die veiligheidskledij haal je bij gespecialiseerde winkels of op websites zoals die van engelbert strauss. Een tip om zeker niets te vergeten? Maak op voorhand een lijstje van alle beschermingsmiddelen die nodig zijn.

Vraag 3: Heb ik een vergunning nodig?

Opgelet: het is niet omdat je je woning niet uitbreidt en vergroot, dat je geen vergunning nodig hebt. Zelfs zonder volume-uitbreiding zijn er gemeenten die een vergunning eisen. In Vlaanderen hangt het er vooral van af of er al dan niet stabiliteitswerken noodzakelijk zijn. Soms hoef je niets te doen, soms is alleen een melding voldoende en in de andere gevallen moet je dus een vergunning voorleggen. Niet zeker hoe het zit voor jou situatie? Neem dan zeker contact op met de gemeente om je renovatieplannen te bespreken.

uitgebroken muur in renovatie
Heb jij een vergunning nodig? Vraag het zeker na bij je gemeente!
12/02/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een roze interieur: to do or not to do? Zeker DO dankzij deze 5 tips!
Volgende artikel
Valentijn decoratie voor een perfecte dag: zo verras jij je geliefde