Je vijf zintuigen aan het werk: ontdek de 3 thema's van Batibouw 2020

vlaggen Batibouw

“Five senses experience”, dat is waar Batibouw 2020 mee uitpakt. Waarom? Omdat Batibouw in het teken staat van ervaring: van gevelbekleding tot douches, je kunt alles niet alleen zien, maar ook ruiken, voelen en testen. Benieuwd in welke thema’s dat dit jaar gebeurt? Je ontdekt de drie belangrijkste rode draden in dit artikel.

Thema 1: Green building

De vraag is actueler dan ooit: hoe verkleinen we onze ecologische voetafdruk? Met de klimaatcrisis in het achterhoofd is er tegenwoordig niemand meer die níét bezig is met groener leven. Gelukkig helpt Batibouw je graag. Op de beurs ontdek je twee mogelijke oplossingen om ook tijdens je bouw of renovatie het milieu zo min mogelijk te schaden: de kringloopeconomie en alternatieve woonvormen.

groen flatgebouw

#1. Kringloopeconomie: hergebruik zo veel mogelijk materialen

Eerst en vooral toont Batibouw het nut van de kringloopeconomie: in plaats van je oude materialen simpelweg af te danken wanneer je (ver)bouwt, ontdek je hoe je die toch nog in omloop houdt, zonder aan kwaliteit te verliezen. Goed voor het milieu én voor je portemonnee!

schema circulaire economie
De bedoeling van zo’n circulaire economie? Je materiaal niet zomaar weggooien, maar hergebruiken!

#2. Alternatieve woonvormen

Je ziet ze voorlopig nog niet vaak in het straatbeeld, maar alternatieve woonvormen worden toch steeds populairder. Denk aan een tiny house, een containerwoning, een woonboot … Die woonvormen zijn niet alleen goedkoper, ze bieden meteen ook een oplossing om de overbevolking tegen te gaan. Ze zijn dan ook kleiner dan standaard huizen. Benieuwd? Ontdek het op Batibouw 2020!

moderne containerwoning
Een containerwoning is koud en kil? Helemaal niet! Je hebt qua inrichting dezelfde opties als bij een klassieke woning.

Thema 2: Smart heating & cooling

Ook voor het tweede thema is klimaat erg belangrijk: hoe verwarm en koel je slim? Vooral de warmtepomp staat daarbij in de belangstelling. Maar ook digitale oplossingen, zoals domotica, krijgen een prominente plaats op Batibouw dit jaar. Dankzij slimme huishoudtoestellen en een slim verbruik laat jij je energieproductie dan ook met 25% dalen!

vrouw met domoticasysteem
Dankzij slimme domoticasystemen verbruik jij heel wat minder!

Thema 3: Small is beautiful

En last but not least: hoe kleden we onze woonruimte in als die steeds kleiner wordt? Op Batibouw 2020 ontdek je hoe functie en design perfect samen gaan. Al een voorsmaakje? Onder andere door donkere tinten te gebruiken, de natuur naar binnen te halen en voor kleurrijke maar matte meubels en accessoires te kiezen. Een luxueus maar toch vrolijk interieur: check!

Wat is jouw favoriete thema? En waarom zul jij Batibouw 2020 bezoeken?

11/01/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Kaders ophangen zonder boren: zo blijven je muren gaatjesvrij
Volgende artikel
Slotenmaker nodig? Voor deze drie situaties komt die goed van pas!