Amerikaans interieur: lekker americana

Iedereen kan zich wel een Amerikaans interieur voor de geest halen. We zien het voortdurend op tv in de laatste nieuwe ‘all american’-komedie van dertien-in-een-dozijn. Je zult merken: Amerikaans design bestaat in alle vormen en formaten. Van vaderlandslievende elementen tot objecten uit de scheepsvaart. Een Amerikaans interieur is aantrekkelijk, zonder chique-chique te zijn. Het is een casual interieurstijl die bovenal simpel is.

‘Overall Amerikaans design’

Er zijn 3 Amerikaanse stijlen: de vaderlandslievende, de primitieve en de ‘barn’-stijl. Het ‘overall Amerikaans design’ combineert het beste van deze 3 substijlen.

Vaderlandslievende stijl

Amerikanen steken hun vaderlandsliefde niet onder stoelen of banken. Het is een prominent gegeven in de meeste interieurs. De kleuren en patronen van de Amerikaanse vlag kom je overal tegen in deze stijl.

Blauw, rood en wit is typerend voor dit type interieur. Gebruik deze kleuren voor je muren, zetels en tapijten. Amerikanen houden van witte, houten muurwanden en donkere vloeren aangekleed met kleurrijke tapijten in Amerikaanse kleuren. Ook op de bekleding van zetels, kussens of trappen, zie je deze kleuren terugkomen. Vaak met een stermotiefje of een streepjespatroon.

Kleed je Amerikaans interieur aan met accessoires. Hang smeedijzeren lamphouders tegen de muren en smeedijzeren kroonluchters aan het plafond. Plaats accessoires uit de oorlog, vintage reclame spullen en oude schaakborden. In een vaderlandslievend Amerikaans interieur mag uiteraard de vlag niet ontbreken. Hang een vintage vlag op. Wil je origineel zijn? Ga op zoek naar een oude vintage landkaart en hang deze ook op. Amerikaanser dan dit wordt het niet.

New England

Inspiratie uit de scheepvaart ten tijde van New England is aanvullend op de vaderlandslievende stijl. Hier vind je de miniatuur zeilboten terug, de schepen in flessen, oud visgerei, ankers, en impressionante vuurtorens.

Primitief Amerikaans design: vol charme en eenvoud

De primitieve Amerikaanse stijl gebruikt eenvoudige of zelfgemaakte elementen. Oude gevlochten manden, charmante gietijzeren gieters met kleurrijke, gedroogde bloemen, vintage reclame borden, spinnenwielen, karaktervol afgeleefd meubilair, … Het definieert een primitief Amerikaans design.

Qua kleur zetten afgeleefde primaire kleuren de toon. Fleur dit interieur op met zonnebloemen en pompoenen. Plaats oude boekkasten. Hierin kun je je boeken uitstallen, maar eveneens ‘collectors items’ showen.

De Amerikaanse boerderijstijl

De barn-stijl gebruikt decoratieve elementen uit de periode 1940-1950. Dit interieur bestaat uit witte en rode tinten, geruite stoffen, en staat boordevol met meubilair en accessoires.

Accessoires zoals bedrukt katoen zetten hier de toon. Motiefjes van kippen en hanen geven een echte boerderijtoets. Decoreer dit interieur met vintage vazen en potten en gebruik natuurlijke materialen voor je vloerbedekking, zoals steen, klei of hout.

Ben je een fan van de barn-stijl? Bekijk dan zeker de volgende artikels over:

Amerikaans design: regelrecht uit de films en series

Wees eerlijk: je weet wat we bedoelen. Amerikaanse huizen volledig uit hout opgebouwd. Een donkere, glanzende vloer. Een groot kleurrijk tapijt in de inkomhal met daarboven een prachtige kroonluchter. Een charmant geschilderde siertrap met een elegante ballustrade. Grote open ruimtes en vooral: een gigantische keuken met in het midden een marmeren kookeiland. De donkere vloeren uit mahonie hout in Amerikaanse interieurs accentueren prachtig tegen de witte muren. Aan het plafond: de typische ventilatoren en vooral veel stofjes: stoffen zetel, stoffen gordijnen, stoffen kussen, tapijt, dekentjes. Dit interieur maakt je warm.

Amerikaans interieur: impressionante keukens

Zoals eerder aangehaald, hoort een gigantische keuken thuis in een Amerikaans interieur. Deze impressionante keukens zijn Amerika’s ‘darlings’. In een Amerikaanse keuken kun je je innerlijke keukenprins(es) ontketenen. Koelkasten waarin je alles kwijt kunt, ovens waarin de grootste Thanksgiving-kalkoen past, een fornuis waarop je een feestbuffet kunt kokkerellen, … Deze keukens geven je goesting om te koken. Zoals alles in Amerika: ‘bigger equals better’.

Ben je nog niet uitgelezen over de Amerikaanse interieurstijl? Bekijk dan zeker dit artikel over de americana woonstijl.