Actua

Zullen de huizenprijzen dan toch dalen in 2012?

De federatie van notarissen brengt ons het goede nieuws dat in alle drie de gewesten de huizenprijzen gedaald zijn, zowel voor woonhuizen als voor appartementen. Een unieke daling die zich voor het eerst voordoet sinds de start van de Notarisbarometer in 2008.

De huizenprijzen zijn in het algemeen met zo’n 2,3% gedaald voor woonhuizen en 4,6% voor appartementen. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat dit een algemeen beeld is. Zo zijn flats in Limburg bv. 7,2% duurder geworden ten opzichte van het vorige kwartaal.

Dalende trend voor huizenprijzen?

Of de huizenprijzen zullen blijven dalen, valt maar af te wachten. Het gaat hier natruulijk om kwartaalcijfers dus het zou een eenmalige trend kunnen zijn. Toch is dit goed nieuws want de huizenprijzen dalen nog eens na een onafgebroken stijging van 3 jaar. Wat wel met zekerheid gezegd kon worden, is dat het stijgingsritme op jaarbasis vertraagt. Maar of de huizenprijzen komende kwartalen zullen blijven dalen, is niet met 100% zekerheid te zeggen.

Een gezonde Belgische vastgoedmarkt

We mogen ook besluiten dat de Belgische vastgoedmarkt nog (zeer) gezond is. In het eerste kwartaal van 2012 werd maar liefst 4,2% huizen meer verkocht t.o.v. het eerste kwartaal van 2011. Dit komt doordat er enerzijds voldoende kandidaat kopers zijn maar anderzijds ook door de lage rentevoeten die heel wat opportuniteiten bieden. Niet alleen voor het kopen, maar ook voor het bouwen of verbouwen van een huis!

Nu een huis kopen, of nog even afwachten? Wie zal het zeggen?!

19/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Stijlvol wonen met Flexform sofa’s
Volgende artikel
Hoe een kettingzaag onderhouden?