Actua

Nieuwsgierig? Zo regelen koppels hun lening

Wil je weleens weten hoe andere koppels hun lening beheren? ILIV, kenniscentrum voor het thuisgevoel, deed er onderzoek naar en stelde meer dan 4.000 personen een paar kritische vragen over hun financiële regeling met hun partner. De conclusies zijn behoorlijk verrassend: zes op de tien Belgen praten niet met hun partner over geld. En dat terwijl ze wél samen een lening afbetalen voor hun woning.

Twee eigenaars, twee afbetalers

Vier op de vijf koppels met een eigen woning hebben die laten registreren op naam van beide partners. De afbetaling van de lening delen ze daarbij niet automatisch door twee: bij 61% van de koppels betalen beide partners een evenredig deel af. Bij 39% is er een andere regeling. Dat is niet gek: de inkomens tussen partners verschillen vaak nogal sterk, waarbij de vrouw financieel gezien meestal het onderspit delft. Maar in gezinnen waar man en vrouw een vergelijkbaar inkomen hebben, delen ze meestal (77%) ook evenredig in de lening.

Weinig financiële afspraken

Een verrassend cijfer? Niet meer dan 40% van de ondervraagden heeft duidelijke financiële afspraken gemaakt met zijn of haar partner. Heel wat mensen (21%) weten zelfs niet wat hun partner precies verdient, of hoeveel spaargeld die heeft (23%). Nochtans zien de meeste huiseigenaars (53%) hun eigen woning wél als hun pensioen. Reden genoeg dus om duidelijke afspraken te maken met je partner en mede-eigenaar, niet?

Ongelijkheid is geen probleem, slechte afspraken wel

Hoe regel jij je lening met je partner? Betalen jullie maandelijks even veel af, of betaalt de één meer dan de ander? De precieze afspraken die je maakt, doen er eigenlijk niet toe. Iedereen regelt zijn financiën naar beste vermogen. Wat wél onontbeerlijk is, is een goed gesprek. Bespreek wat jullie van elkaar verwachten, en bedenk een regeling die voor jullie eerlijk aanvoelt. Zo vermijd je onaangename discussies en vervelende verrassingen.

Afbeeldingen: ILIV
16/02/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Quote in de schijnwerpers met de Lighthink Box
Volgende artikel
Ventileren doe je zo: 7 tips & tricks