Woonadvies.

Zelf gordijnen maken = besparen én customizen

Gordijnen zijn duur. En als je er goed over nadenkt, zijn gordijnen in feite niet meer dan grote lappen stof. Met een beetje praktisch inzicht, een dosis creativiteit en enkele uren vrije tijd kun je makkelijk zelf je gordijnen maken. Dat is niet alleen goedkoper, het geeft je ook de vrijheid om je stoffen en patronen helemaal zelf te bepalen. Maak je gordijnen zelf, en customize erop los!

Wat heb je nodig?

Allereerst moet je je afvragen welke soort gordijnen je in huis wilt ophangen. Gordijnen hebben verschillende functies, dus bepaal eerst waarvoor ze moeten dienen:

  • Heb je gordijnen nodig die de ruimte verduisteren (bijvoorbeeld in de slaapkamer)?
  • Wil je de woonkamer vooral decoreren met gordijnen in kwalitatieve stoffen die meteen in het oog springen?
  • Of dienen jouw gordijnen vooral om privacy te bewerkstellingen, dus om inkijk van buiten te beperken?

Je ziet het, voor elke behoefte heb je andere gordijnen nodig. De functie van je gordijnen bepaalt de aard en dikte van de stof, de kleur, het motief, en de manier van ophangen.

Zelf gordijnen maken? Eerst goed opmeten

 

Eens je beslist hebt waarvoor je gordijnen moeten dienen, kun je je ramen opmeten. Want voor je op pad gaat om stof te kopen, moet je uiteraard weten hoeveel stof je nodig hebt. De basisregel? Reken voor je gordijnen 1,5 tot 3 keer de breedte van het raam. Dat lijkt veel, maar vergis je niet: hoe meer stof je gebruikt voor je gordijnen, hoe mooier ze in de plooi vallen. Gebruik voor overgordijnen dus zeker voldoende stof, anders vallen ze te stug en dat ziet er niet erg elegant uit. Voor lichtere gordijnen in een transparante stof heb je niet zo’n groot volume nodig.

Neem je tijd voor het opmeten van je ramen. Niets zo erg als gordijnen die te smal of te kort blijken. Daarom meet je ze het best twee keer op, om zeker van je stuk te zijn. Je kunt maar één keer in de stof knippen, dus het moet van de eerste keer juist zijn.

Stof gekocht? Eerst wassen

Heb je je stof uitgekozen en ben je klaar om aan de slag te gaan met schaar en naaimachine? Wacht dan nog even, want voor je zelf gordijnen gaat maken doe je er goed aan om eerst je stoffen te wassen en te drogen in de droogmachine. Zo voorkom je dat je zelfgemaakte gordijnen krimpen wanneer je ze voor het eerst uitwast.

Zijn je gordijnen uitgewassen en gedroogd? Strijk ze dan helemaal glad. Op die manier kun je heel precies te werk gaan wanneer je je stof uitknipt en tot gordijnen stikt.

09/02/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
8 design keukenaccessoires voor een avontuurlijke keukeninrichting
Volgende artikel
Laminaatvloeren combineren een sterke prijs met smaakvol design