Woonadvies.

Zelf een lampenkap maken is kinderspel met onze DIY-tips

Met de juiste sfeerverlichting zet je je interieur helemaal naar je hand. En met een beetje praktisch vernuft doe je dat heel makkelijk zelf. Een unieke lampenkap creëren die je nergens anders zult tegenkomen? Dat doe je met onze DIY-tips om zelf een lampenkap te maken. Zet dat glas wijn alvast klaar en haal een goed boek uit de kast, want bij het sfeervolle schijnsel van deze zelfgemaakte lampen wil je niets liever doen dan relaxen in je leesfauteuil!

Het makkelijkst: een lamp bekleden

Ben je niet zo’n handige harry of heb je gewoon geen zin in al te veel gedoe met knippen, plakken, lijmen en andere knutselvaardigheden? Dan zijn er drie heel makkelijke manieren om je eigen lampenkap te creëren.

1.      Oude muts krijgt nieuw leven

Heb je nog een wollen muts liggen die je ooit cadeau kreeg maar nooit gedragen hebt? Gebruik ze dan als bekleding voor je lampenkap. Zoek een goedkope lamp uit – niet te groot, anders past je muts er niet over – en trek de muts eroverheen. Klaar!

2.      Linten en strikjes

Ook makkelijk zelf te maken zonder dat er lijm aan te pas komt: een lampenkap bekleed met linten, strikjes of kanten bandjes. Die accessoires kun je in elke papierwarenwinkel vinden, en je knoopt ze vervolgens simpelweg rond je lampenkap. Kies linten in je favoriete kleur, of hou het sober en traditioneel met witte kanten bandjes rond je lamp. Die romantische look is ideaal voor in de slaapkamer.

3.      Met stof bekleden

Heb je nog lapjes stof ergens in een lade liggen? Dan kan je er een patchwork-lampenkap mee maken. Plak je favoriete stofjes tegen de lampenkap, of koop één lap stof om je lamp mee te bekleden. Met motiefjes hou je het speels, met effen fluweel creëer je warm en romantisch licht.

(Bron: 101 Woonideeën)

Zelf een lampenkap maken met bamboe

Zie je niet op tegen een beetje knutselwerk? Dan is deze bamboelamp echt iets voor jou! Je tovert een bamboeplacematje om tot lampenkap met lijm en wasknijpers:

  • Koop een bamboeplacemat, en verwijder de bamboelatjes een voor een van de touwtjes.
  • Buig de bamboelatjes om, en plak de uiteinden aan elkaar met secondelijm.
  • Verwerk de bamboeboogjes tot een bol, zet ze vast met secondelijm en wasknijpers, zodat ze stevig aan elkaar blijven hangen.
  • Laat lang genoeg drogen.
  • Hang de bamboelampenkap over een gloeilamp.

Deze bamboelamp heeft een natuurlijke look en past mooi in de hal, op het terras, in de keuken of in de hobbykamer.

(Bron: Craftynest)

 

18/12/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
WONEN 2015: de interieurbeurs boordevol wooninspiratie
Volgende artikel
Winterse gezelligheid met de staande theelichthouders van Dauby