Woonadvies.

Woonwandeling 2012: duurzaam wonen in Deurne

De stad Antwerpen organiseerde afgelopen weekend haar jaarlijkse woonwandelingen, om geïnteresseerden te laten kennis maken met minder bekende buurten en renovatieprojecten in en rond de koekenstad. De redactie van iWonen liet de gelegenheid om binnen te kijken in de woning van anderen niet voorbij gaan en trok mee naar Deurne Dorp, voor een namiddag boordevol woonideeën.

Welkom in Deurne Dorp!

Deurne dorp… de wijk is minder bekend, maar een echt pareltje! Vanuit een oud boerderijtje op de Koraalplaats wandelden we doorheen kleine en charmante straatjes en steegjes met oorsprong in de Middeleeuwen. De doodlopende straatjes ademen een rustige en gemoedelijke sfeer uit en zijn ideaal voor spelende kinderen. Langs deze straatjes zien we nog de romantische huisjes van weleer, maar waar vroeger het ‘gemeyne volk’ woonde, leven nu kleine en jonge gezinnen met kinderen. Bovendien is de ligging van de wijk ideaal: Deurne dorp situeert zich pal tussen de Turnhoutsebaan – vlak aan de tramlijn naar Antwerpen centrum – en het Rivierenhof – misschien wel het mooiste park van Antwerpen.

Duurzaam wonen

We kregen de kans om enkele historische huisjes te bezoeken, die binnenin zijn aangepast aan de moderne behoeften. Sommige huisjes werden zelfs volledig afgebroken en weer opgebouwd, zoals de woning van een jong gezin met twee kinderen. Zij besloten om hun bestaande woning af te breken en zelf een nieuwe lage-energiewoning in de plaats te bouwen. Ze recupereerden zoveel mogelijk materialen van de oude woning in de nieuwe woonst, die na vier jaar werken bijna klaar is. Het resultaat is een heel open en licht huis met een grote tuin. Kijk zelf maar!

 

Designers Against Aids

Het derde huis dat we bezochten was het kantoor van Designers against aids. Aan de voorkant van de woning leek het alsof we een oud herenhuis binnen stapten, maar niets bleek minder waar. Twee woningen werden samengevoegd en achter de kamers in authentieke jaren 20 stijl, werd een moderne houten aanbouw toegevoegd. Het resultaat is een eclectische mengelmoes van stijlen, met veel licht, grote raampartijen en enkele speciale elementen zoals de speciale ovale ramen die uitgeven op het Rivierenhof. De aanbouw is van de hand van de gerenommeerde B-architecten. De woning grenst aan het park en door de vele ramen wordt de groene omgeving in het interieur betrokken. Het huis blinkt ook uit door haar ‘cam wall’ met een ontwerp van grafisch kunstenaar Tom Tosseyn.

 

Foto’s: B-bis architecten

08/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een passiefhuis: energiezuinig wonen ten top!
Volgende artikel
De broodrooster die het weerbericht geeft!