Actua

Een woning kopen? Enkele tips voor een geslaagde aankoop !

Je hebt het huis of het appartement van je dromen gevonden en je wil het kopen? Trek niet hals over kop naar de onderhandelingstafel en ga niet overhaast te werk, want dat kan slecht uitdraaien. Hier zijn enkele tips voor een succesvolle vastgoedaankoop.

Bepaal je leencapaciteit

Een vastgoedaankoop is een spannend project! Heb je een leuk huis of appartement gevonden? Voor je gekke dingen doet, ga je best even langs de bank. Het is belangrijk dat je exact weet hoeveel je kan lenen. Zelfs al lijkt dit voor velen absurd, heel wat mensen gaan onbezonnen onderhandelen over de prijs en dat draait vaak niet in hun voordeel uit. De voorwaarden voor een hypothecaire lening worden steeds strenger. Dus ga langs je bank en bepaal samen met jouw bankier hoeveel je kan lenen.

Verpest je investering niet

Koop je een woning of appartement, dan wil een plek waar je je goed voelt en die beantwoordt aan jouw noden. Heb je de plek gevonden die bij jou past? Denk ook aan de verkoopwaarde! Het kan voorbarig lijken om aan de herverkoop van het pand te denken, maar vastgoed blijft een ideale investering. Het zou spijtig zijn om te verliezen op een herverkoop, door te kiezen voor een pand dat objectief gezien minder interessant is. Dus voor jezelf in het avontuur te storten, moet je alle factoren (beschikbaarheid, staat, locatie,…) in rekening brengen.

Onderhandel doordacht

Het is geen verrassing dat je moet onderhandelen bij de aankoop van vastgoed. Als koper is het normaal dat je over de verkoopprijs moet onderhandelen. Maar, als het pand zijn prijs waard is, mag je ook niet tevergeefs blijven wachten, want dan is het pand misschien voor je neus weg. Tip: de makkelijkste manier om een goede prijs te bekomen is professionele vastgoedmakelaars inschakelen. Anders riskeer je te hoge prijzen te betalen.

Doe geen bod op kladpapier

In België geldt een bod op een pand als een verkoop, ook al is het bod op een toiletpapiertje geschreven. Dus, voor je in al je enthousiasme iets op papier zet, moet je doordacht zijn en alle voorwaarden opnemen in jouw geschriften. Heb je de tijd niet om te controleren of het pand beantwoordt aan de stedenbouwkundige voorschriften? Dan kan je deze voorwaarde toevoegen.

Je kan van dag op dag eigenaar worden, maar je moet doordacht te werk gaan om er voordeel uit te halen.

04/07/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Project in de kijker: eigentijdse eengezinswoning in Boechout
Volgende artikel
DIY – Maak je eigen hangmat!