Woonadvies.

Woning in hennepbeton in het centrum van Parijs

Het architectenbureau ‘Atelier D’, gespecialiseerd in duurzaam bouwen, heeft groene sociale woningen gebouwd. Wat maakt hen bijzonder? Het zijn ecologische huizen met beton gemaakt uit hennep! Het is een primeur in Frankrijk die gewoonlijk is voorbehouden voor individuele woningen.

Duurzaam hennepbeton

Hennep is een duurzame plant die heel snel groeit, geen specifieke behandeling vraagt en niet veel water nodig heeft. Bovendien is het een gezond materiaal dat geen toxische stoffen uitstoot. Het wordt dikwijls gebruikt om papier en textiel te maken, maar hennep heeft sinds een paar jaar ook z’n opwachting gemaakt in de bouwsector. Hennepbeton in is een mengsel van kalk en henneptakken. Het is een natuurlijk materiaal, dat erg goed presteert op het gebied van thermische en akoestische isolatie. Ideaal dus om de ecologische voetafdruk van gebouwen te beperken.

Woning in hennepbeton van Atelier D

Het is de eerste keer dat er sociale woningen in hennepbeton worden ontworpen. Atelier D heeft 8 woningen getekend en laten bouwen. Eind vorig jaar zijn de huizen opgeleverd en naast de prestaties op het gebied van energiezuinigheid, zijn het constructies die heel weinig schadelijke uitstoot veroorzaken. De doelstelling van het architectenbureau bestaat erin om duurzaam wonen, wooncomfort en respect voor het milieu met elkaar te verenigen.

Energie-efficiëntie

Op het dak zijn er fotovoltaïsche panelen geïnstalleerd en er wordt uitgegaan van een elektriciteitsverbruik van 45 kWhEP/m2/jaar (lage-energiewoning). Verder is de oriëntatie van de woning geoptimaliseerd en is er compact gebouwd. Er is ook veel aandacht besteed aan de ligging en de integratie in de wijk. Het gebouw gebruikt een natuurlijk ventilatiesysteem en profiteert van een optimale lichtinval. De balkons worden beplant en tijdens de zomer zal de zon op de zuidgevel schijnen om zo de woningen te verwarmen. De balkons zorgen er dan weer voor dat de verwarming niet te hoog oploopt.

27/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
5 vragen aan Marie Drouot over keramiek
Volgende artikel
Moderne zithouding vraagt een aangepaste & ergonomische stoel