Woonadvies.

Wonen in een brouwerij: een unieke belevenis

Brouwerijen zijn karakteristieke gebouwen met een rijk verleden. Wanneer ze leeg komen te staan, kunnen ze worden omgebouwd tot fraaie lofts. Wonen in een brouwerij is een unieke belevenis en vindt meer en meer aanhangers.

België bezaaid met brouwerijen

België staat bekend als bierland bij uitstek en ligt bezaaid met brouwerijen. Iedereen kent de grote biermerken zoals Stella, Duvel of Cristal. Ook de wereldberoemde trappistenbieren spreken tot de verbeelding. Maar er zijn evengoed honderden kleine lokale brouwerijen die met passie voor het vak en beperkte middelen bier op de markt brengen. In vele gevallen zijn zulke kleinere brouwerijen familiebedrijven die moeten opboksen tegen de grote jongens uit de sector en niet altijd een overnemer vinden.

Karakteristieke lofts

Wanneer de activiteiten noodgedwongen moeten worden stopgezet, komen de brouwerijen leeg te staan. Dat is zonde want het zijn gebouwen met een grote historische waarde. Meer en meer worden brouwerijen dan ook gerenoveerd en omgebouwd tot woningen. Gezien de grootte van de gebrouwen en de indeling van de kamers zijn ze vooral geschikt voor grote appartementen of lofts. De resultaten zijn verbazingwekkend en wonen in een brouwerij is dan ook meer en meer in opmars. Vooral jonge tweeverdieners zien er wel heil in.

Wonen en leven in alle rust

Sommige brouwerijen zijn zelfs beschermde monumenten met een archeologische of zelfs wetenschappelijk waarde. De meeste brouwerijen waaraan een woonbestemming wordt gegeven, zijn in kleine dorpen gelegen. Je woont en leeft er te midden van de rust en de natuur. Ze zijn dikwijls begonnen als eenmanszaken en sommige dateren van eind 19de eeuw of begin 20ste eeuw.

Panden met een rijk verleden en moderne look

De panden worden maar al te graag door architecten onder handen genomen en ook interieurvormgevers kunnen zich er volop in uitleven. De renovatiewerken zijn meestal uitgebreid waardoor de prijs aanzienlijk kan oplopen. Maar het resultaat is verbluffend! Je woont in een pand met een rijk verleden, maar met een moderne look en veel ruimte. En de interieurinrichting is bijna net zo leuk als het wonen zelfs.

01/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
3 ideeën voor een romantisch weekendje weg
Volgende artikel
De charme van houten ramen en deuren