Woonadvies.

Wat te doen in de vakantie: niks doen of je nuttig maken?

Wat te doen in de vakantie

Een paar dagen welverdiende vakantie in het vooruitzicht? De minuten waarin je je concentratie op het werk verliest, omdat je zo hard aan het aftellen bent (je bent ook maar een mens, toch?) kun je vullen met nadenken over wat je allemaal wil doen met die vrije tijd. Heerlijk. Want hoewel je op tijd en stond moet ontspannen, vind je het misschien zonde om de hele dag te luieren en niets te doen. Ben jij iemand die voldoening haalt uit een ‘nuttige vakantie’, en dan dingen wil doen waar je anders niet toe komt? Lees dan vooral verder.

Declutteren: rust in je hoofd

De werkdagen vliegen voorbij en je spullen vliegen al vaak op één hoop – denk aan kleren die je ’s ochtends in volle haast aantrok en die toch geen goeie match bleken (tijd om ze op te plooien, had je uiteraard niet), reclamefolders die je wel eens zou uitpluizen ‘als je er eens vijf minuten tijd voor vond’, etc. De verleiding is misschien groot om tijdens je vakantie dezelfde strategie toe te passen als tijdens de werkweek(namelijk: de rommel negeren), maar rustiger word je er vast niet van. Vat dus meteen de koe bij de horens en ruim op. Wie de moed heeft om het grondig aan te pakken, kan misschien ook ongebruikte spullen eindelijk weggeven (check Freecycle op Facebook) of verkopen.

Ga een uitdaging aan in je vakantie

Tijdens een paar dagen vakantie heb je misschien eindelijk eens tijd om zaken aan te pakken die je al langer wil doen, maar steeds op de lange baan schuift. Wat denk je ervan om die loop-app eens uit te testen? Onthoud dat de meters van je zetel tot je voordeur de moeilijkste zijn. Of waarom dat ingewikkelde, maar o-zo-lekker-lijkende receptje niet eens uittesten? Je hebt er tijd voor, dus trek je keukenschort aan en vlieg erin.

Wat te doen in de vakantie

Help je herinneringen een handje

Je herkent je vast in dit scenario: je hebt je smartphone altijd bij de hand en legt de leukste momenten met je vrienden vast, de schattigste smoelen van je pete- of metekind, en de zotste poses van je huisdier. Eventueel vinden die kiekjes hun weg nog naar Facebook, maar verder gebeurt er weinig mee. Doodzonde, toch?

Gebruik je vakantiedag(en) om je foto’s van je smartphone te halen (als het ding kon, het slaakte het vast een zucht van verlichting) en in een fotoboek te gieten. De eerste keer is dit misschien een hele klus, maar als je er in de toekomst een gewoonte van maakt om bijvoorbeeld elke maand de leukste foto’s in een apart mapje op te slaan, heb je zo’n fotoboek in een handomdraai gemaakt.

Wat te doen in de vakantie

 

20/02/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zelf geurkaarsen maken: dampen om bij weg te dromen
Volgende artikel
Wonen in een moderne, minimalistische schuur