Woonadvies.

Waarom renoveren de Belgen? Enquête BATIBOUW 2015

Dat de Belg geboren is met een baksteen in de maag, dat weten we al langer. Dat het daarbij niet altijd om een nieuwe gaat maar ook om een baksteen waar nog wat werk aan mag zijn, is een steeds actueler gegeven. BATIBOUW ging daarom op onderzoek uit en vroeg de Belgen waarom ze renoveren en hoe ze dat doen. En dat leverde enkele interessante antwoorden op…

De crisis, stijgende bouwgrondprijzen, energienormen, et cetera zorgen er voor dat de Belg zijn droombeeld moet bijstellen. Renovatie is dan ook het beste alternatief maar hoe gaan we daarbij te werk? Waarom doen we het? En laten we het werk over aan vaklui of steken we als Handige Harry’s zelf de handen uit de mouwen?

Renoveren op termijn

Bouwen is duur maar ook renoveren brengt de nodige kosten met zich mee. Daarnaast worden bij de meeste renovatieprojecten verschillende punten aangepakt. De meesten kiezen ervoor om hun sanitair en/of badkamer te renoveren, gevolgd door verwarming, buitenschrijnwerk, elektriciteit en het dak. Bij zulke renovatiewerken spreken we toch al gauw over enkele (tien)duizenden euro’s en die kosten spreiden we graag.

Slechts 22% voert alle werken dan ook in één keer uit. 78% van de Belgen spreidt de werken echter over een langere termijn en we zien dat die termijn zich vaak over langer dan één jaar spreidt.

Wooncomfort voorop met energieverbruik in z’n kielzog

BATIBOUW vroeg aan de Belgen ook waarom ze juist renoveren. Daaruit blijkt dat wooncomfort voorop staat. 80% van de respondenten renoveert omdat ze het wooncomfort van hun woning willen verhogen. Het oog wilt ook wat, quoi.

Na het comfort staat ook het energieverbruik (70%) hoog op de agenda van de renoverende Belg. Logisch ook want de energienormen worden er steeds strenger op en de energieprijzen zullen niet meer dalen. Het besef dat nu investeren in de toekomst loont, is dus zeer groot.

Tot slot is ruim 30% ook met het financiële plaatje begaan. Zo investeren ze expliciet om de waarde van hun woning te verhogen. Daar staat wel een zeker kostenplaatje tegenover: 46% van de renovatiewerken kost meer dan € 50.000 waarbij het budget voor 81% met eigen middelen gefinancierd wordt, 28% met premies of subsidies en 48% met leningen.

Mix van klussers en vaklui

We zijn als Belg niet te beroerd om onze handen zelf vuil te maken. Bepaalde werken kunnen we zelf uitvoeren en ook bij grotere werkzaamheden kunnen we een deel van de werken (én kosten) dragen. Al is het maar het opkuisen na de werken of het aanleveren van materialen. Van alle respondenten gaf dan ook slechts 8% aan alle werken volledig zelf uit te voeren. Meer dan 30% vertrouwt volledig op professionele vaklui.

De mix waarbij de eigenaars zelf klussen en voor de moeilijkere werken een beroep doen op professionele vaklui is nog het populairst. 58% van de respondenten kiezen hiervoor en steken zo aardig wat centjes in hun zak.

Renoveren in 2015

Het is nog even afwachten op de definitieve plannen en concrete veranderingen voor de bouw- en woonsubsidies en -premies voor 2015. Zo is er al sprake om de renovatiepremie om te vormen tot een belastingvermindering die gespreid zal worden over drie jaar. Dat ook de woonbonus in 2015 hervormd zal worden, is al langer geweten.

De vraag is maar of de Belg ook in 2015 en masse de renovatiekaart zal trekken nu de overheid de voordelen ervan (groten)deels inperkt met de gewijzigde subsidies en premies.

Wie graag z’n licht gaat opsteken op BATIBOUW 2015 over de nieuwe mogelijkheden, producten en premies en subsidies, kan tussen 26 februari en 8 maart 2015 terecht op de Heizel.

03/11/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Verdwaal niet in het lastenboek: een bos van cijfers
Volgende artikel
Een trendy kerstlandschap in jouw interieur – Kerst trends 2014