Woonadvies.

Vluchtelingencrisis: hoe zit het intussen met de huisvesting?

vluchtelingencrisis

De vluchtelingencrisis brak uit in 2015, maar is vandaag nog altijd actueel. Huisvesting blijft in deze kwestie een heikel punt. Niet iedere erkende vluchteling slaagt erin om op eigen houtje onderdak te vinden. Gelukkig is er hulp, bijvoorbeeld in de vorm van Housing-cafés.

Vluchteling zoekt woning

vluchtelingencrisisEen vluchteling die pas in ons land gearriveerd is, verblijft aanvankelijk in een opvangcentrum. Na vier maanden kan hij vragen om te verhuizen naar een particuliere woning. Een vluchteling kan ook een asielaanvraag indienen, met het oog op een permanent verblijf. Zodra die aanvraag ingewilligd wordt, kan hij op zoek gaan naar een eigen woning. Maar het spreekt voor zich dat dat geen sinecure is. De zoektocht naar werk verloopt vaak moeizaam en veel vluchtelingen beschikken bijgevolg over zeer beperkte financiële middelen. Daarnaast spelen er nog tal van andere problemen een rol. Denk bijvoorbeeld aan taal- en cultuurbarrières, discriminatie door huurbazen, lange wachtlijsten voor sociale woningen, …

Steun voor de huisvesting van vluchtelingen

vluchtelingencrisis

Om de vluchtelingen steun te bieden in hun vaak moeizame zoektocht naar een huis of appartement, richtte Caritas International zogenaamde Housing Cafés in. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen erkende vluchtelingen die op zoek zijn naar een woning individuele ondersteuning van vrijwilligers. Die laatsten helpen hen onder meer via het internet of telefonisch huisvesting te zoeken, de verhuurders te contacteren en de huizen te bezoeken.

En daar bleef het niet bij. Toen bleek dat er een acuut tekort was aan opvangplaatsen, riep Caritas International huiseigenaars op om solidair te zijn en hun woningen te verhuren aan asielzoekers gedurende ten minste zes maanden. Caritas zorgde in samenwerking met Vluchtelingennetwerk Vlaanderen voor een correcte betaling aan de verhuurders en voor het onderhoud en het beheer van de woningen.

Ook andere initiatieven bleken een schot in de hulpbehoevende roos. Zo werd recent nog gevierd dat het Peterskasteel in Scherpenheuvel inmiddels een jaar lang asielzoekers huisvest.

11/12/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wat hebben de rusthuisvloeren van WZC Carpentier en een dorp gemeen?
Volgende artikel
Oog voor detail: badkameraccessoires maken het verschil!