Actua

Vlaamse Monumentenprijs 2013 gaat naar… C-Mine Genk!

C-Mine in Genk sleept de Vlaamse Monumentenprijs 2013 in de wacht. Een onderscheiding die een privé- of overheidsinitiatief met belangrijke verdiensten op vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie bekroont.

C-Mine Genk bekroond met Vlaamse Monumentenprijs

C-Mine Genk is een groot project van restauratie en herbestemming van de voormalige mijnsite van Winterslag. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois bekroonde dit project met de Vlaamse Monumentenprijs 2013. “Met deze onderscheiding wil ik de zorg voor onroerend goed in de kijker zetten. C-Mine is uitgegroeid tot een geslaagd voorbeeld van herbestemming van en zorg voor het onroerend erfgoed” vertelt Geert Bourgeois.

Herbestemming mijnsite – C-Mine Genk

25 Jaar nadat de laatste steenkool uit de grond werd gehaald in Winterslag, is er plaats voor creatieve economie, cultuur, recreatie, toerisme en educatie. Dit maakt C-Mine een perfect voorbeeld van een geslaagde herbestemming. Het monument kreeg een andere invulling met optimaal behoud van het erfgoed. De site is een ontmoetingsplaats geworden, een aantrekkingspool waar leren, studeren, beleven en ondernemen centraal staan.

C-Mine Genk opent haar deuren

Op de C-Mine site in Genk vind je de Media, Arts & Design-faculteit van de kunsthogeschool van Limburg, tal van congres- en seminarieruimtes, innovatie en creatieve bedrijven, de Euroscoop (cinemazaal) en horeca-uitbating.

Zondag opent C-Mine al haar deuren voor het grote publiek, dat voor de 25ste editie van de Open Monumentendag!

03/09/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een huis bouwen: heb je nagedacht over de zolder?
Volgende artikel
Gebruik een ladder steeds veilig en correct