Actua

Verwarmen met keukenafval: het kan!

verwarmen met afval

Vanaf 2019 zullen in Gent zo’n 400 appartementen, een school en een sporthal verwarmd worden door keukenafval en toiletwater! Wees gerust, alles wordt goed gezuiverd en omgezet in biogas. Gent trekt hiermee nogmaals de groene kaart. Eerder trad het circulatieplan dat het verkeer uit de binnenstad weert al in werking.

Zo werkt verwarmen met keukenafval

De technologie die gehanteerd wordt, is zeer innovatief en heet Zawent, wat staat voor Zero Afvalwater met Energie en Nutriënten Terugwinning.

 

Het afvalwater uit de toiletten wordt samen met vermalen keukenafval omgezet in biogas. Het restproduct zal als trage meststofkorrels dienen voor stadsparken en stadslandbouwprojecten.
Van het grijze afvalwater, ongeveer 30.000 kubieke meter water, zal ter plaatse warmte gerecupereerd worden. Het water wordt gezuiverd en een zeepbedrijf in de buurt zal het hergebruiken. Dat bedrijf zal ook in de overige warmtevraag voorzien.

Gent klimaatstad

Tegen 2050 wil Gent klimaatneutraal zijn. Dat lijkt nog veraf, maar toch zal de stad een tandje moeten bijsteken als ze dat doel wil halen. Tegen 2019 moet de CO2-uitstoot drastisch gedaald zijn. Projecten om duurzaam te wonen, zoals het verwarmen met afvalwater, zijn meer dan welkom. De Zawent-techniek wordt al op kleine schaal toegepast in Nederland. Het project in Gent is uniek omdat het voor de eerste keer zo grootschalig wordt uitgerold met verschillende partijen.

02/05/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Welk materiaal is het best geschikt om je schoorsteen te isoleren? Op onderzoek!
Volgende artikel
Spring uit de band met je scheidingswand!