Woonadvies.

Verftips: hoe de juiste verfkleur kiezen?

Je interieur een kleurtje geven, het klinkt plezierig en eenvoudig. Maar voor je aan de slag kan, moet je de juiste verfkleur kiezen. Om niet met je mond vol tanden te staan in de doe-het-zelfzaak, hebben we enkele tips voor je verzameld om de perfecte kleur te kiezen voor iedere kamer in huis.

De perfecte verfkleur kiezen

Je interieur verven is één, maar de juiste kleur kiezen voor de ruimte is een andere zaak. Het is een goed idee om voor je lievelingskleur te kiezen en deze kleur in de ruimte te testen. Hoe je dat doet? Ga eerst na of de kleur bij de vorm en stijl van de ruimte past. Hou vervolgens een verfstaal (meestal een stukje gekleurd papier) tegen de muur en bekijk het effect die de kleur op de kamer heeft. Doe dit op verschillende momenten van de dag.

Kleur en humeur

Elke kleur heeft een andere invloed op je humeur. Zo hebben lichtblauwe en -groene tinten een kalmerende en ontspannende werking. Deze kleuren worden vaak gekozen voor een bureau of thuiskantoor. Rood en oranje wekken dan weer heel wat enthousiasme op en paars stimuleert je creativiteit. Denk dus goed na waarvoor de ruimte dient en welke sfeer je wilt oproepen.

Verfkleur kiezen per ruimte

Kleuradvies woonkamer

Denk niet té hard na over de kleur in de woonkamer! Laat kleurtrends en magazinekleuren achterwege en kies in de woonkamer voor een neutrale kleur waar heel de familie tevreden mee is. Je spendeert namelijk het meeste tijd in je woonkamer. Vermijd dus een kleur die na verloop van tijd gaat storen.

Je slaapkamerkleur

Kies in de slaapkamers voor relaxerende kleuren om een ontspannen sfeer in te bewaren. Denk hierbij aan rivierblauw of pastelgroen. Het zijn rustgevende kleuren die perfect geschikt zijn in de slaapkamer.

Doorbreek het badkamercliché

Vergeet voor een keer dat wit dé badkamerkleur bij uitstek is. Het is veel leuker om je badkamer een krachtige kleur te geven, zoals bordeaux of donkerblauw. Je badkamer gaat er vanzelf uitzien als een wellnessruimte.

Experimenteer met kleur

Beperk je kleurexperiment trouwens niet tot de muren alleen. Ook je meubilair kan een likje verf gebruiken. Om het nog origineler aan te pakken, kan je met tape vormen aanbrengen op het meubilair en zo verschillende grafische prints creëren.

22/09/2014

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Diffuseur de parfum: un plaisir pour le corps et l’esprit
Volgende artikel
Het eerste gesprek met je aannemer of bouwfirma: wat heb je nodig?