Actua

Verhuizen: hoeveel kost het?

Verhuizen is zelden leuk, en zeker geen zaak om onvoorbereid aan te beginnen. Om nodeloze kosten te vermijden, is het belangrijk om de prijs van een verhuis te kennen.

Beroep doen op een verhuisfirma, een noodzaak?

Je hebt een nieuwe woning gevonden? Om te verhuizen is het niet nodig om een team verhuizers in te huren. Je kan het evengoed zelf doen. Reken op 100 tot 500 euro, afhankelijk van de afstand en het materiaal dat je moet huren.

Als je toch voor een professionele verhuisfirma kiest, kunnen de prijzen tot drie keer zo hoog zijn! Vraag dus offertes aan bij verschillende firma’s en vergelijk hun aanbod.

Zelf verhuizen: de kostprijs

Om een verhuis tot een goed einde te brengen, huren de meeste mensen een camionnette. Op die manier moet je minder vaak over en weer rijden. Tip: vergelijk de prijzen van verschillende verhuurfirma’s en reserveer de verhuiswagen een paar weken op voorhand, vooral als je tijdens het weekend, in het begin of het einde van de maand wil verhuizen. Deze periodes zijn vaak volgeboekt. Check ook of je voldoende verzekerd bent om onaangename verrassingen te voorkomen.

Een verhuislift is soms noodzakelijk. Reken op 100 euro voor een eenvoudige lift en 150 euro voor een groter model. Woon je hoger dan de zesde verdieping, dan moet je een groter model huren. Vergeet ook geen parking te reserveren wanneer je een lift huurt. Het is namelijk belangrijk dat er voldoende ruimte is om de lift te plaatsen en zonder risico’s te werken. In Brussel kost het 114 euro om een parking te reserveren voor een dag. Elke bijkomende dag kost 15 euro. Informeer bij je gemeente naar de tarieven.

Stevige verhuisdozen kunnen ook heel nuttig zijn. Reken op 1,5 euro voor een kleine doos.

Als je jouw meubels in een meubelopslagplaats moet stockeren, kost dit ongeveer 50 euro voor 12 vierkante meter. Je kan ook opteren voor een klassieke opslagruimte, maar dat kost meestal iets meer, zo’n 100 euro per maand per vierkante meter.

Recht op financiële steun?

Sommige mensen met een beperkt inkomen kunnen rekenen op financiële steun, zoals een installatiepremie van de gewesten of een huurtoelage.

23/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Badkamer renovatie: waarmee rekening houden?
Volgende artikel
Jon Stam: Designer of the Future