Woonadvies.

Verbazingwekkend isolatiemateriaal

Tijdens de laatste editie van Batibouw waren er heel wat nieuwigheden te ontdekken. Isolatiemateriaal past – verrassend genoeg – in dit rijtje thuis. We konden het met eigen ogen aanschouwen: het wordt gemaakt uit visleer, appelschillen, pindaschillen, maïsvezels,… Fabrikanten doen er tegenwoordig alles aan om groene en duurzame oplossingen uit te dokteren.

Expo Material Xperience

De tentoonstelling Material Xperience kon je op Batibouw 2013 niet missen. “Onze rol bestaat erin om de meest innovatieve materialen uit alle uithoeken van de wereld te verzamelen”, vertelt Philip Allin, verantwoordelijke van de expo.

Je kon er meer dan 50 soorten isolatiemateriaal vinden. Maar wat maakt ze zo speciaal? Ook al lijken ze op ‘klassieke’ isolatiematerialen, ze onderscheiden zich door hun innovatieve samenstelling en/of fabricatiemethode.

Onuitgegeven isolatiemateriaal

Een van de blikvangers tijden Material Xperience was de Peanut Shell Board, samengesteld uit pindaschillen. Dit materiaal wordt gebruikt omdat het beter bestand is tegen vocht en vuur dan sommige houtsoorten. Het doet dienst als thermische en geluidsisolatie en is geschikt om zowel muren als vloeren te isoleren.

Daarnaast troffen we er ook visleer aan, een ander opvallend materiaal dat uit ongebruikte huid wordt gemaakt. Verder kon je er ook ChipChain ontdekken: elektrische kabels op basis van appelschillen. Het bevat dezelfde eigenschappen als plastic, maar is biologisch afbreekbaar. Biofiber is dan weer samengesteld uit maïsvezels en kan op het eind van z’n levenscyclus volledig worden gerecycleerd.

De moeite waard om te ontdekken, zeker als het milieu je nauw aan het hart ligt!

19/03/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De onzichtbare oven van Boretti
Volgende artikel
Caoutchouc laarzen in een bloemenvaas omtoveren