Actua

Vastgoed kopen: 10 frequente fouten

Vastgoed kopen is een complex samenspel van heel wat factoren zoals ligging, financiën en emoties. iWonen ging in gesprek met een aantal vastgoedmakelaars en maakte een lijst van de meest gemaakte fouten, kwestie dat jij ze in de toekomst eenvoudig kan vermijden…

1. Pin je niet vast op een deadline

Deadlines hebben hun nut, maar hou er niet halsstarrig aan vast. Anders neem je misschien overhaaste beslissingen waar je later spijt van krijgt.

2. Stel geen onrealistische eisen

Iedereen wil wel een lichte, ruime en instapklare woning met een tuin in een aangename, rustige en goed gelegen buurt. Maar stel realistische eisen die overeenstemmen met jouw financiële situatie. Een algemene regel daarbij is: spendeer maximum een derde van jouw maandelijks inkomen aan de huur of de afbetaling van jouw lening.

3. Elimineer niet te snel op basis van wat je niet wil

Maak op voorhand een lijstje met de criteria waaraan jouw toekomstige woonst zou moeten beantwoorden, maar ga niet op zoek naar panden die aan al deze vereisten beantwoorden. Verruim je horizonten, want anders mis je misschien wel mooie kansen!

4. Beoordeel een huis niet enkel op de buitenkant

Laat je niet afschrikken door een minder fraaie buitengevel! Misschien is de binnenkant wel helemaal gerenoveerd, misschien schuilt jouw droomhuis achter die onesthetische gevel of ben je helemaal weg van de prachtige tuin…

5. Denk niet: ligging is niet belangrijk

De ligging van een woning is wel degelijk heel belangrijk. Hou voldoende rekening met de afstand van de woning tot jouw werk of tot de school. Ook winkels op loopafstand kunnen heel handig zijn.

6. Ga na of een rustige buurt echt wel een voordeel is

Heb je jouw oog laten vallen op een woning midden in de natuur? Check dan even op het gewestelijk bestemmingsplan en ruimtelijk uitvoeringsplan of het niet om een zonevreemde woning gaat. In dat geval zou de gemeente kunnen beslissen om er een energiewinnings- of overstromingsgebied van te maken.

7. Hecht niet te veel belang aan de mening van jouw ouders, broer of beste vriendin

Bij een grote stap als de aankoop van een huis, wil je natuurlijk graag een second opinion. Jouw ouders, vrienden, broers of zussen kunnen misschien andere gebreken opmerken, maar vergeet niet naar jouw eigen mening te luisteren. Niet iedereen hecht belang aan dezelfde aspecten, volg dus zeker jouw eigen gevoel.

8. Zoek niet enkel onder jouw maximumbudget

Leg zeker een maximumbudget vast en hou je daaraan, maar het kan nooit kwaad om eens te kijken naar panden die net boven jouw budget liggen. Je kan altijd een bod doen, en misschien tik je wel een woning op de kop voor minder geld dan de vraagprijs

9. Vergeet niet naar het hele kostenplaatje te kijken

Wanneer je het volledige kostenplaatje van de aankoop berekent, vergeet dan de notariskosten, brandverzekering en onroerende voorheffing niet. Ook met eventuele renovatiekosten hou je best rekening, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

10. Neem geen impulsieve beslissing

Slaap er nog een nachtje over. Heb je de volgende morgen nog steeds een goed gevoel bij de aankoop, dan ga je ervoor!

09/07/2012

Vragen en opmerkingen

SV
Sigrid Vanstraelen

Puntje 6 klopt volledig niet. Men kan op de gemeente het gewestplan, RUP of verkavelingsvoorschriften gaan opvragen, doch zls het een zonevreemde woning betreft, zijn er nog tal van mogelijkheden.
De link hier met een energiewinnings-of overstromingsgebied is mij niet duidelijk. Dit heeft niets te maken met de zonevreemdheid van een woning.
Mvg

IW
Inspirerend Wonen

Beste mevrouw Vanstraelen,

Wat we hier eigenlijk willen zeggen is dat je er in sommige gevallen goed aan doet om na te gaan of je geen zonevreemde woning koopt, want dat kan later voor problemen zorgen. Een mogelijk probleem kan zich voordoen wanneer de gemeente beslist om de bestemming van de grond te veranderen in bijvoorbeeld een overstromingsgebied. Dit zou dus een mogelijk negatief gevolg kunnen zijn.

het iWonen team

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Het ouderlijk huis verlaten: alleen wonen & verzekeringen
Volgende artikel
De voordelen van zonnewerend glas in de zomer & winter