Woonadvies.

Van muf magazijn tot luchtige loft

In de beschermde New Yorkse wijk Tribeca ligt een prachtige verzameling oude, industriële gebouwen en magazijnen te wachten op een nieuw leven als wooncomplex. Een ware speeltuin voor een creatieve architect, zo blijkt uit dit ongelooflijke renovatieproject op de bovenste verdieping van een magazijngebouw. Wat er werd opgeslagen? Kaviaar. En alsof dat nog niet voldoende tot de verbeelding spreekt …

Het dak eraf!

De grootste uitdaging van deze prachtige industriële ruimte? Licht. De oorspronkelijke ramen zijn zonder enige twijfel mooi en ook van een aanzienlijk formaat. Maar het licht laten doordringen tot in het midden van de grote magazijnruimte, dat is een ander paar mouwen. Dus kleurde architect Andrew Franz eens goed buiten de lijntjes en … haalde het dak eraf.

 

 

Verzonken tuin midden in de stad

Door die ingreep hangt er nu, midden in de ruimte, een soort van zwevend atrium. Die volledig glazen uitsparing werd ingekleed als terras en leidt via een trap naar het dak. Daar kom je opnieuw terecht in overvloedig, verrassend groen met uitzicht op de Hudson River en het nieuwe World Trade Center. Het resultaat van die verzonken terrasconstructie? Een prachtige harmonie van binnen- en buitenruimtes, en een loft die baadt in natuurlijk licht.

Ruwe warmte

Ook het interieur is een resultaat van de creativiteit van de architect. De ruwe architecturale elementen verraden nog de oorspronkelijke functie van het gebouw. De warme kleuren, zachte materialen en vintage meubelen staan daarmee in een verrassend contrast. Het geheel is een bijzonder leefbare ruimte: niet afgelikt maar bruikbaar, niet kil maar hartelijk.

Ontsnappen aan de stadsdrukte

De terrassen en groenpartijen zijn een tuin van Eden in het midden van de metropool. Tussen de wild ogende plantenbakken, bloemen en mossen waan je je heel even op het platteland. Tot je opkijkt, New York voor je ziet oprijzen, en naar je Manhattan-cocktail grijpt natuurlijk.

Foto's: Freshome.com
26/02/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Waarom linoleum een duurzame en ecologische vloer is
Volgende artikel
Houten meubelen designed by nature