Actua

Van container naar woning op amper 3 dagen – Prototype containerwoning

Vandaag beginnen aan je bouwproject en binnen 3 dagen al in je nieuwe woning trekken? Het lijkt een droom maar dit Ierse prototype voor containerwoningen maakt het echt mogelijk! Voorzien van alle hedendaagse comfort én isolatie vormt deze containerwoning een zeer betaalbaar alternatief!

Energiezuinig prototype als voorbeeld voor België?

Containerwoningen bestaan intussen al even en ze worden al gretig gebruikt als basis voor woningen in landen als de Filipijnen, Sri Lanka en andere landen waar er een groot tekort is aan woningen en betaalbare bouwmaterialen. Aan isolatie is er daarentegen geen nood in warme(re) landen wat van zeecontainers de perfecte basis maakt. In Noord-Europese landen is isolatie daarentegen een ware must. Niet alleen om de koude winters comfortabel door te komen maar ook omwille van de strenge energienormen.

Het bouwproject werd voorafgegaan door een wekenlange denkpiste en ettelijke duizenden uren van brainstormen en design. Hierbij werd er werkelijk over alle onderdelen – van elektriciteit en sanitair tot de interieurinrichting – goed nagedacht om van de containerwoning een ‘state-of-the-art’ huis te maken. De architect Derek Trenaman van Ceardean Architects wilde er zo voor zorgen dat de containerwoning betere energieprestaties kon voorleggen dan de standaard normen.

Net als bij andere prototypes stuitte het team op heel wat technische en praktische problemen. Het grote voordeel is dat ze met al die kennis een DIY pakket kunnen opstellen zodat niet alleen gemeenschappen met een huizencrisis maar ook jij en ik onze eigen containerwoning kunnen bouwen. Steden kunnen dan weer aan de slag met deze prototypes om dakloze mensen te huisvesten of om te voorzien in studentenhuisvesting.

DIY containerbouwen!

Als het van Derek Trenaman afhangt, kunnen we binnenkort dus allemaal zelf aan de slag met zeecontainers! Qua isolatie en hernieuwbare energie heb je heel wat mogelijkheden zodat het perfect mogelijk is om een containerwoning te bouwen die voldoen aan de strenge energienormen. Ook qua ontwerp kan je alle kanten op zodat ook de stedenbouwkundige vergunning geen probleem zou mogen geven.

Het mooist van al? De containerwoning die Derek en zijn team bouwden, kan je zelf bouwen voor 50.000 euro! Derek geeft bovendien zelf aan dat indien je wat prijsbewuster omspringt met je materiaalkeuze en gebruikte technieken, je al voor 25.000 à 30.000 euro een gezellige containerwoning bouwt.

Zie jij jezelf al wonen in een containerwoning? Laat het zeker weten via onze Facebookpagina.

02/03/2015

Vragen en opmerkingen

RT
Ruth ter Voort

Ik ontvang graag meer info over de containerwoning.

BE
BAEYENS ERIC

graag info Containerbouw in Belgium en waar informeren Batibouw brussel MVG

L
Leroy

Graag zou ik weten of er ook bouwtekeningen te verkrijgen zijn bij jullie,
of dat er op verzoek een ontwerp gemaakt kan worden

RS
R schotanus

Graaf Meer info over zelfbouw see containers.
Bad

CS
Charline Snauwaert

Ook wij zijn op zoek naar meer informatie om dit te realiseren in België!

K
Katia

Graag meer informatie voor een woning hier in België.

BL
Boeckx luc

Mensen een super geïsoleerde woning bouwen is echt niet duur . Maar je moet afstappen van dat steentjes stapelen dat is ecologisch niet meer verantwoord en wordt stillaan onbetaalbaar . Wanneer men dat Frans popup-house concept bekijkt , en men verstevigd het met een metaalskelet bekomt men een enorm sterke woning die licht van gewicht is en men kan dan ook nog eens kan besparen op fundering . Ik ken een firma die zo gaat bouwen , vloeren wanden en dak bestaan uit 30 cm dikke polystyreen stroken die er voor zorgen dat elke constructie meteen een zero energie basis heeft .
Men heeft reeds voor € 850 m2 een afgewerkte woning dat is de helft van een traditioneel gebouwde woning . Wie info wil aangaande die firma . lucboeckx@gmail.com

J
J.TINDAL

Graag meer informatie over container wonen

L
Lidy

Graag meerinformatie. Ik wil een project in Nederland gaan doen met dit type woningen

AS
Antonello Siddi

Graag meer info en eventueel over seecontainerswoningen ook
schetsen als dat kan?
Voor woningen tussen 140 en 200 vierkante meter!!

Groeten

Tony

DD
dave db

liv-art in ravels daar moet je zijn

T
Tatie

Graag meer info over containerbouw NL a.u.b.

MH
mieke hooghe

graag zou ik wat informatie willen krijgen ivm met containerwoningen.

VB
van boxel

Graag meer info aub over de containerwoning. mvg

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag Van Boxel,

  Voor meer informatie kun je het best terecht in een immokantoor in de buurt. Zij kennen de laatste regels en wetgeving en kunnen je dus zeker helpen. Op de volgende website vind je ook al wat informatie: https://vconstruct.eu/containerwoningen/.

  Nog veel succes!

  Met inspirerende groeten,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Deze keukentrends ziet de vrouw anders dan de man
Volgende artikel
Vloerisolatie: je ontsnapt er niet aan!