Woonadvies.

Trends spotten op Interieur 2012

De redactrices van iWonen trokken vandaag naar Interieur 2012. Naast interviews met designer van het jaar Alain Gilles en tal van andere designers, gingen ze ook op zoek naar de nieuwste trends op vlak van design en interieurvormgeving. Een overzicht.

Future sensation

Het grote thema van Interieur 2012 was – naast de smaak – de spanning tussen het primitieve en het futuristische. Enerzijds stond ‘future sensation’ centraal. We maakten kennis met nieuwe technologische snufjes, de innovatieve toepassingen van 3D printing en futuristische vormen. Zelfs de stewards van Interieur 2012 liepen erbij als echte sci-fi personages. De tegenpool hiervan is het primitieve. Daaronder verstaan we: de terugkeer naar natuurlijke materialen als wol, vilt en hout en naar artisanaal vakmanschap. Er zijn heel wat lokaal geproduceerde interieurobjecten te bewonderen op Interieur 2012 en deze evolutie die duurzaamheid en kleinschaligheid centraal stelt kunnen we alleen maar toejuichen.

Déjà-vu

Een andere spanningsboog die we opmerken is het spel tussen vroeger en nu. Vintage blijft hot en we krijgen maar al te vaak een déjà-vu gevoel bij zoveel meubels geïnspireerd op sixties ontwerpen. Dit idee wordt bovendien aardig in de verf gezet op de inspirerende Déjà-vu tentoonstelling. Leuk!

Rond & warm

Opvallende trend: de designers van vandaag zeggen vaarwel tegen het koele, strakke en minimalistische design. Vormen blijven sober, het blijft zoeken naar pure en zuivere contouren, maar steeds vaker met afgeronde lijnen, warme materialen en een kleurrijke toets. Ook het creëren van intieme en gezellige cocons, in de vorm van zetels of bureaumodules en met materialen als vilt of wol, is hiervan een uitstekend voorbeeld.

Customized design

Customized is het codewoord van Interieur 2012. Dat zien we in de modulaire meubels, zoals kasten of sofa’s en zelfs lampen. De vormen, het kleurenpalet en de materialen: alles kan je zowaar aanpassen aan jouw interieur.

 

22/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
INTERVIEW – Fab.com en het toegankelijk maken van design!
Volgende artikel
Wat doen bij overlijden?