Actua

Trends in de vastgoedsector 2012

2012 is bijna halfweg. Tijd om een balans op te maken, zeggen wij! Wat zijn de actuele trends in de vastgoedsector?

De afgelopen jaren heeft de Belgische vastgoedsector niet zoveel ondervonden van de economische crisis. Toch valt vooral op dat de Belg meer wil sparen en besparen. Daarnaast knipt de overheid ook in de premies en subsidies voor (ver)bouwers. Een blik op de algemene teneur in de vastgoedsector

1) Verplichte vermelding EPC

Iedereen die in Vlaanderen een woning verkoopt of verhuurt, moet sinds januari de energiescore opgeven zoals vermeld op het Energie Prestatie Certificaat (EPC). Zo krijgt de geïnteresseerde koper of huurder meteen een goed inzicht in het energieverbruik van het gebouw.

2) Enkel belastingvermindering voor dakisolatie

Eigenlijk is het heel contradictorisch: de overheid wil de Belgische (ver)bouwers meer dan ooit energie laten besparen, maar ze verzwakt wel de financiële stimulans hiertoe. Heel wat mogelijkheden om energiebesparende maatregelen fiscaal af te trekken zijn dan ook geschrapt. Wie vroeger kon genieten van een fiscale aftrek voor ramen met dubbelglas, een zonneboiler, een warmtepomp, zonnepanelen, de vervanging van een oude stookketel of de plaatsing van thermostatische kranen, kan dat nu niet meer. Een uitzondering: de belastingvermindering voor dakisolatie blijft behouden.

3) Belastingaftrek voor passiefwoningen op de helling

Vanaf het aanslagjaar 2013 stopt ook de belastingvermindering voor een lage-energiewoning, nulenergiewoning en passiefwoning.

4) Woonbonus voortaan tegen vast percentage

Ook de regelgeving met betrekking tot de fiscale aftrekbaarheid van leningen voor de enige eigen woning is veranderd. Tot eind vorig jaar was de woonbonus afhankelijk van het inkomen, vandaag geniet iedereen van een belastingvermindering tegen een vast percentage van 45%.

5) Vlaamse premies E-peil

Federaal zijn er heel wat energiepremies geschrapt, maar Vlaanderen geeft nog heel wat toelagen weg. Wie een nieuwbouwwoning met een verlaagd E-peil bouwt, kan in Vlaanderen gedurende tien jaar van een verminderde onroerende voorheffing genieten. Deze bedraagt 20% of 40%, al naargelang het energiepeil van de woning.

6) BTW alleen op ereloon notaris

Notarissen werden in 2012 BTW-plichtig. Kopers moeten vanaf nu 21% BTW betalen op het ereloon van de notaris. De BTW geldt echter niet op andere kosten zoals de registratierechten, een bodemattest, de akte, enz.

31/05/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Ongewoon wonen: van industriële gebouwen naar lofts!
Volgende artikel
KNX Experience Home in Antwerpen