Woonadvies.

Indrukwekkende transformatie van bunker tot gezinswoning

De Martellotorens werden gebouwd om bescherming te bieden tegen een Franse invasie ten tijde van Napoleon. In totaal zijn er 103 gebouwd in de Engeland en 50 in Ierland. Deze indrukwekkende torens staan gestationeerd langs de kust van Kent, Essex, Sussex en Suffolk. De torens hebben muren van wel 2 tot 4 meter dik en waren dus uitstekend beschut tegen bommen en kanonvuur.

De transformatie van de Martellotoren

Duncan Jackson heeft een van deze impressionante torens omgebouwd tot een warme gezinswoning. Zijn toren staat langs de kust van Suffolk vlakbij Bawdsey.

Toen Duncan Jackson aan zijn project startte in juni 2000 was hij zich bewust dat het geen eenvoudige job zou worden. De toren stond in verval aan de rand van een boerderijtje. Het eerste jaar heeft Jackson niets anders gedaan dan onderhandelt met de boer. De Martellotoren was bovendien een geregistreerd monument en stond eveneens geregistreerd als een gebouw met risico.

Samen met zijn architect staken ze de handen uit de mouwen en startten het 10-jarig project.

Het eindresultaat na 10 jaar hard werk

Vandaag de dag is het project tot een verbluffend einde gekomen. De grootste eyecatcher is het bovenste gedeelte. Met een 360 graden panoramisch zicht met aan de ene kant de kust van Suffolk en aan de andere kant grote, uitgestrekte velden. Een zicht uit het miljoen.

In dit bovenste gedeelte staat de keuken, een grote leefruimte en een terras. Op het terras is het heerlijk vertoeven ’s zomers met de verse geur van de zee. Zalig.

Via 2 spiraalvormige trappen kan je naar de andere verdiepingen van de Martellotoren. Hier vinden we slaapkamers en een speelkamer voor de kinderen. De slaapkamers bevinden zich in de bergplaatsen waar vroeger de kanonballen werden opgeslagen. Met steil geboorde gaten door de bakstenen heen, wordt er op ingenieuze wijze veel daglicht binnengelaten in deze donkere kamers. In de speelkamer wordt via een projector het zeezicht van buiten geprojecteerd op de muren binnenin de toren. Fantastisch, toch?

En ga je verder naar beneden. Dan vind je de badkamers. Deze badkamers met een uniek grot-achtig design zijn gesitueerd in de kelder. Er was niet echt ergens anders plaats voor. Het zou jammer zijn om ze bij op de bovenste verdieping te proppen en het 360 graden uitzicht te verliezen, legt Jackson uit. Gelijk heeft hij.

Bunkers worden steeds vaker omgetoverd in gezinswoningen

Het project van Duncan Jackson en zijn architect is al een tijdje geen alleenstaand project meer. In Duitsland is het een opkomende trend. Daar worden bunkers uit de Tweede Wereldoorlog steeds vaker omgebouwd tot riante gezinswoningen.

De architect Rainer Mielke is pionier op dat vlak. Hij was meer dan een decennia geleden als eerste bij om een bunker om te bouwen tot een gezinswoning. Hij kocht zijn eerste bunker voor een prikje in een dure buurt van Hamburg. Hij wist licht te creëeren in de bunker en op slimme wijze een penthouse bovenop de bunker te bouwen. Hij zag enkele van zijn projecten vertienvoudigen in waarde. Vandaag betaal je gemakkelijk 400.000 euro voor een bunker.

Toch kan je niet zomaar in het avontuur springen en een bunker verbouwen. Daarvoor is een speciale skillset vereist samen met speciale kennis om zulk een project tot een goed einde te brengen. Bezin vooraleer je begint, is hier de boodschap!

20/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Je eigen kruidentuin of moestuin aanleggen voor 25euro!
Volgende artikel
Architect at work: de meest exclusieve beurs