Actua

Stad Luik: aantrekkingskracht van de Vurige Stede

Het duurde even tot de vastgoedactiviteit in de provincie Luik zich volledig herstelt na de crisis van 2008. Toch merken we dat de stad Luik erop vooruit gaat, want de hoofdstad van de provincie trekt steeds meer kandidaat-kopers aan!

Stad Luik : een stad, een karakter

Luik heeft heel wat rijkdommen, de stad is dan ook een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Wallonië. De Maas slingert doorheen de stad die omringd wordt door beboste heuvels. Maar ook op cultureel vlak kenmerkt Luik zich door haar karakteristieke charme. Luik is de stad met folklore, met levendige wijken, restaurants en cafés, met een rijk culturele leven en architecturaal patrimonium en een warme en hartelijke bevolking.

Luik is ook een stad om in te leven. De meest trendy wijken zijn de kaaien, de boulevards, Cointe, les Vennes, le Laveu, Saint-Léonard, le Thier-à-Liège, Sainte-Marguerite en le Cadran.

In 2011 steeg de vastgoedactiviteit in de Provincie Luik. Wanneer we de resultaten gedetailleerd bekijken, stellen we vast dat de stad Luik steeds meer kandidaat-kopers aantrekt. Sinds de daling van de vastgoedtransacties in 2008, is de vastgoedmarkt opnieuw gestabiliseerd en kent ze zelfs een lichte stijging.

Verkoop van nieuwbouw versus bestaande panden

De verkoop van nieuwbouwappartementen doet het goed in de Vurige Stede. In 2011 steeg het aantal verkopen met bijna 3% in vergelijking met 2010.

In Luik staan heel wat nieuwe woningen te koop en bovendien zijn er nog eens heel wat nieuwbouwprojecten gepland. Het groeiende aanbod van nieuwbouwwoningen en de stijgende vraag naar energiezuinige woningen doet ook de vraag naar kwaliteitsvolle panden toenemen.

Het is opmerkelijk dat deze nieuwe panden gemakkelijker verkopen, ook al zijn ze duurder. Hierdoor dalen de prijzen voor panden die in minder goede staat zijn nog meer. We kunnen ons dus afvragen of de vastgoedmarkt niet zal lijden onder de gevolgen van het groot aantal nieuwbouwappartementen dat te koop staat.

De populariteit van nieuwbouwprojecten heeft met andere woorden een indirect negatief gevolg voor mensen die minder kwaliteitsvolle panden verkopen. Ze zullen ofwel hun panden moeten aanpassen aan de hogere eisen van de kandidaat-kopers, ofwel moeten aanvaarden dat hun panden aanzienlijk in waarde zullen dalen.

 

03/09/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een huis kopen via de groepsverzekering
Volgende artikel
Een vakantiewoning huren in Frankrijk