Woonadvies.

Soorten rolluiken en hun voordelen

Rolluiken bieden heel wat voordelen. Ze zorgen voor veiligheid en privacy, hebben een verduisterende, geluidswerende en isolerende functie. Zowel in de zomer als in de winter kan je met rolluiken energie, geld en het milieu sparen. Niets dat je weerhoudt om rolluiken te plaatsen, maar welke soorten en mogelijkheden zijn er?

Verschillende soorten rolluiken

Je hebt vier soorten rolluiken: voorzetrolluiken, inbouwrolluiken, opbouwrolluiken en elektrische rolluiken. Wij zetten de voordelen van elk afzonderlijk even op een rij.

Voorzetrolluiken

Voorzetrolluiken vormen een goedkope oplossing wanneer je rolluiken wil plaatsen. Je kan ze gemakkelijk op een reeds bestaand raam bouwen. Zonder al te veel breekwerk kan je een voorzetrolluik integreren in een bestaande woning. Het voorzetrolluik wordt aan de buitenkant van de gevel gemonteerd met een kast waarin het rolluik oprolt. Hierdoor heb je geen last van koudebruggen en zijn ze in te passen in iedere woning en stijl.

Inbouwrolluiken

Inbouwrolluiken zijn de meest traditionele variant van rolluiken. Aangezien de rolluikkast in een inkeping boven de ramen wordt geplaatst zie je nauwelijks dat ze er zijn. Hierdoor worden ze perfect geïntegreerd in de woning, heel esthetisch. De inbouwrolluiken zijn volledig winddicht doordat er geen zijdelingse openingen zijn. Doordat er ook geen koudebruggen ontstaan is het inbouwrolluik een uitstekende isolator.

Opbouwrolluiken

Het systeem van de opbouwrolluiken is anders dan de voorzetrolluiken en inbouwrolluiken. De kast van het rolluik wordt namelijk, niet buitenhuis, maar binnenhuis geplaatst. Hierdoor zie je vanbuiten de rolluikkast niet, het zicht van de gevel wordt dus niet ontsierd. Ze zijn ideaal bij nieuwbouw of bij het plaatsen van nieuwe ramen. Opbouwrolluiken worden namelijk vooraf op de raam geplaatst.

Elektrische rolluiken

Steeds populairder zijn elektrische rolluiken of geautomatiseerde rolluiken. Het principe van deze rolluiken is hetzelfde als gewone rolluiken, maar dan volledig automatisch!

17/06/2013

Vragen en opmerkingen

J
Jolien

Wij hadden in onze vorige woning een elektrisch rolluik, ideaal ding.

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een Marokkaanse toets op je zomerterras: hallo vakantiegevoel!
Volgende artikel
Mos verwijderen: stappenplan