Actua

Snel en efficiënt vastgoed kopen

Als je een huis of appartement koopt, is dat een belangrijke beslissing. Je moet met verschillende dingen rekening houden en je vooraf goed informeren. Wij zetten enkele tips op een rijtje om snel en efficiënt vastgoed te kopen.

Vastgoed kopen is tegenwoordig heel populair. Er zijn dan ook heel wat gegadigden op de woonmarkt die allemaal hun slag willen slaan. Als je te lang je tijd neemt om een beslissing te nemen, loop je het risico om de woning van je dromen mis te lopen. Maar onder druk en meteen vastgoed kopen is geen goed idee en kan je achteraf met een kater opzadelen.

Vastgoed kopen volgens je budget

Om te beginnen moet je een goede inschatting van je budget maken. Vastgoed kopen die je na ruggespraak met je bankier of een andere raadgever. Zo kom je te weten wat je financiële draagkracht is en in welke prijscategorie je moet zoeken. Als je een te zwaar woonkrediet afsluit, legt dat een onnodige druk op je gezinsbudget waardoor je voortdurend de uitgaven in het oog moet houden. En dat is verre van aangenaam. Als regel geldt dat je niet meer dan een derde van je totale inkomsten aan een hypothecaire lening mag spenderen.

Vastgoed kopen: research loont

De vastgoedmarkt leren kennen is een must voor iedereen die op zoek is naar een woning. Probeer zo veel mogelijk huizen of appartementen te bezoeken vooraleer je de stap zet om vastgoed te kopen. Prijzen kunnen erg verschillen per gemeente of streek en per type woning. Hou ook rekening met eventuele renovatiekosten. Ook hiervoor is het altijd een goed idee om de hulp van een specialist (zoals een architect of aannemer) in te roepen. Neem verder ook contact op met de stedenbouwkundige dienst van de gemeente. Zo kom je weten of er eventuele stedenbouwkundige overtredingen in het spel zijn.

Vastgoed kopen: hoe meer informatie, hoe beter

Een bezoek aan een woning en een gesprek met de eigenaar moet je zo doeltreffend mogelijk gebruiken. Als de deur achter je dichtslaat moet je alles te weten zijn gekomen over het kadastraal inkomen, de isolatiewaarde van de woning, het energieverbruik, het type verwarming, de buurt,… Tijdens een rondleiding geef je uiteraard je ogen de kost, maar facts & figures zijn minstens even belangrijk. Het geeft je een goed beeld van de kosten waar je tegenaan kijkt.

We wensen je alvast veel succes met je zoektocht.

19/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Trendy woning: slapen in een iglo
Volgende artikel
10 tips voor een vlotte omgang met gas in flessen