Woonadvies.

De toekomst van uw verlichting: de slimme ledlamp

Een slimme lamp die leert van uw gewoontes én autonoom kan inspelen op de natuurlijke lichtinval? Die technologie kan alleen maar van een innoverend bedrijf als Tesla komen. Jawel, u leest het goed: het bedrijf dat grootse successen boekt met elektrische auto’s brengt nu ook slimme lampen op de markt onder de naam Stack Lighting.

Van connected naar responsive lampen

Tesla richtte het bedrijf Stack op en pikte de draad op waar bedrijven als Philips hem lieten liggen. Lampen als de Philips Hue zijn dan wel ‘connected’, maar niet echt intelligent. Zo kunnen ze vanop afstand bediend worden, gaan ze mee op de muziek en kan je de kleur en intensiteit zelf instellen. Maar daar stopt het: ze kunnen niet leren van je gewoontes en ze kunnen zich ook niet autonoom aanpassen aan hun omgeving.

Net daar maken de Alba lampen – Alba is Italiaans voor zonsopgang – van Stack het verschil. Alba lampen beschikken over bewegings-, aanwezigheids- en lichtsensoren. Hierdoor kan de lamp verschillende dingen meten en vervolgens gepast reageren door onder andere de hoeveelheid licht te regelen naarmate de lichtinval in de ruimte. Zo is er altijd een perfecte balans tussen natuurlijk en kunstlicht. Bovendien zorgen de aanwezigheids- en bewegingssensoren ervoor dat de lamp perfect weet wanneer er iemand in de ruimte is en wordt de verlichting automatisch ingeschakeld wanneer er iemand aanwezig is en uitgeschakeld wanneer iedereen de ruimte verlaat.

Het resultaat is dan ook vrij indrukwekkend: de Alba lampen verbruiken 60 tot 80% minder energie dan traditionele ledlampen.

De slimme lamp die bijleert

Alba lampen zijn echter niet enkel responsief op vlak van de lichtinval maar ze leren ook continu bij over jouw gewoonten en leefpatroon. Zo houdt de lamp bijvoorbeeld om hoe laat je ’s morgens het licht aan doet. Zo kan de lamp een bepaald patroon opstellen en je op termijn zelf wekken. Niet door plots al het licht aan te schakelen maar door blauw licht – waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het je rustig laat ontwaken – te verspreiden. Naarmate de dag voorbij gaat, schakelen de lampen over van het blauwe licht naar warmer wit licht.

Naast het leren kan je via de Stack app de lampen ook zelf gaan programmeren. Zo kan je lichtsettings creëren voor het avondmaal, de werkdag of een gezellige filmavond.

Slim besparen in bedrijven

Doordat de Alba lampen ook inspelen op het functionele en niet enkel het esthetische, zijn de lampen ook interessant voor bedrijven. In bedrijven brandt het licht continu wat leidt tot een zeer groot verbruik. Met de Alba lampen zouden de bedrijven tot 80% kunnen besparen op verlichting.

Bedrijfsleiders of facility managers kunnen bovendien ook bepaalde lichtsettings voorzien. Om meer veiligheid te creëren, zouden ze een setting kunnen creëren waarbij de lampen aan de gevel en deuren ’s avonds en ’s nachts blijven branden maar de lichten in de kantoorruimtes zelf gedoofd worden.

De voordelen van deze slimme lampen zijn dus legio!

En dan nog de prijs… Voor 150 dollar of zo’n 120 euro kan je een starter kit kopen met twee lampen. Voor bedrijven – maar ook voor grotere woningen – wordt het dan wel een dure investering aan 60 euro per lamp. Daarentegen levert het wel een fikse besparing op en maakt het ons leven wat gemakkelijker. Onderaan de website van Stack Lighting kan je trouwens berekenen hoeveel het je jaarlijks zal besparen indien je overschakelt op Alba lampen.

24/09/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Huizen van sterren: huur het penthouse van Kirsten Dunst
Volgende artikel
Zwemmen op je balkon? In Oostende wordt deze fantasie werkelijkheid.