Woonadvies.

Let there be light! Slimme lampen voor amper €10!

Alles is tegenwoordig ‘smart’. Smartphones, smart homes en nu ook slimme toestellen. General Electric, het bedrijf van Thomas Edison die de gloeilamp uitvond, gaat nog een stap verder en komt nu met een nieuwe innovatie op vlak van lampen: de slimme lamp!

De slimme lampen zijn op zich niets nieuw onder de zon. De Hue lampen van Philips die intussen al even op de markt zijn, kunnen ook al bediend worden via je iPhone (of smartphone). Wat is dan het grote verschil? De prijs.

Besparen, beveiligen en vergemakkelijken

Een slimme ledlamp van GE kost je amper 15 dollar of zo’n 10 euro. De Philips Hue lamp daarentegen kost je al gauw zo’n 60 euro. Het enige wat je moet doen, is de Wink hub installeren en de Wink app instellen op je iPhone. Door de lage prijzen, de hub kost amper 25 euro en je betaalt ‘slechts’ 10 à 15 euro per lamp, kan je makkelijk je hele huis voorzien van slimme lampen. Iets wat bij andere merken niet zo vanzelfsprekend is aangezien je daar al minstens 40 tot 60 euro per lampje neertelt.

Net als de andere spelers, geeft de Wink app je toegang tot je lampen van overal ter wereld. Zo kan je steeds even checken of iedereen het licht wel heeft uitgedaan maar kan je bijvoorbeeld ook je lichten programmeren. Zo is er ook een slimme ledlamp voor buiten (met een kleurtemperatuur van 3000 kelvin) die je dus automatisch kan laten opspringen bij zonsondergang. En dat brengt ons meteen bij het aspect veiligheid. Want ook op dat vlak bieden de slimme lampen je voordelen. Zo kan je niet alleen je buitenverlichting automatisch laten aanspringen. Wanneer je op vakantie bent, kan je instellen dat je lichten ’s avonds een uurtje of twee gaan branden. Zo krijgen inbrekers het idee dat er toch iemand thuis is terwijl jij op een exotisch strand ligt te zonnen.

De slimme lampen maken je leven dus net dat tikkeltje makkelijker. Door een kleine investering kan je meer besparen, verscherp je de beveiliging van je huis én hoef je niet meer uit je zetel of bed om het licht uit te doen!

Betaalbare domotica – slimme ledlampen zijn slechts het begin

Bovendien is Wink (maar ook GE) meer van plan dan enkel een hub te bieden voor de slimme lampen. De Wink app en hub worden weldra een open systeem wat wilt zeggen dat je er quasi alle slimme toestellen mee kan aansturen. Zo tracht Wink zich op te werpen als centraal systeem voor ons huis. Zo is er momenteel al een airco van GE die je met de Wink app kan aansturen maar daar zouden dus ook apparaten van andere spelers, waaronder Philips aan toegevoegd worden.

Maar Wink is lang niet de enige die z’n plannen gevestigd heeft op onze huizen. Waar Apple zich vooral bezig hield met multimedia en Google met alles wat met het internet te maken heeft, begeven deze spelers zich nu steeds meer naar de domoticamarkt. Beiden willen ze hét centrale merk in huis zijn. Apple bouwt hiervoor al even aan een ecosysteem en ook Google bewijst met de overname van Nest dat ze een grote toekomst zien in domotica.

De ‘prijsaanval’ van GE legt dan ook een pijnpunt bloot. De slimme technologie is momenteel nog te duur voor velen. Bovendien zijn ook de voordelen noch de terugverdienmodellen niet altijd even duidelijk. De kleinere spelers op de markt, zoals Wink, moeten dus de grote partijen het vuur aan de schenen leggen om de prijzen van domotica en de slimme technologie te drukken en zo toegankelijker te maken voor de gemiddelde consument.

Info: De Wink hub en de slimme GE ledlampen zijn (momenteel) enkel verkrijgbaar in Amerika. Hopelijk komen de lampen weldra ook naar Europa.

 

07/07/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
FACQ opent XXL showroom voor particulieren én professionals
Volgende artikel
Betaalbaar wonen in een sleutel-op-de-deurhuis