Actua

Pritzker Prize 2013 gaat naar Toyo Ito

De 71-jarige Japanse architect Toyo Ito wint de Pritzker Pize 2013. Een prijs die wordt toegekend aan een levende architect wiens werk een combinatie van kwaliteit, talent, visie en inzet is. De prijs is de meest prestigieuze onderscheiding die een architect kan ontvangen. De prijs wordt vaak gezien als de nobelprijs van de architectuur.

Toyo Ito

De Japanse architect Toyo Ito is de 6e Japanner die deze prestigieuze prijs wint. “Toyo Ito staat vooral bekend om zijn tijdloze ontwerpen met een spirituele dimensie, zijn design straalt licht en vrede uit. De projecten van Ito staan altijd in harmonie met de omgeving, maar stralen tegelijkertijd tijdloosheid en somberheid uit.” Aldus de Jury.

Toyo Ito wordt geroemd voor zijn bibliotheken, huizen, winkels, stadium en andere spectaculaire realisaties over de hele wereld. Zelf beschouwt hij de mediatheek in het Japanse Sendai als zijn belangrijkste realisatie. In België kennen we hem van zijn Paviljoen op de Burg te Brugge.

Pritzker Prize

Dit jaar wordt voor de 37e keer de ‘Pritzker Prize’ uitgereikt. Dit is de hoogste onderscheiding voor architecten. De prijs wordt uitgereikt door de Hyatt Foundation en toegekend ongeacht nationaliteit, ras, geloof of ideologie. De winnaar wordt gekozen door een strenge jury. De jury let vooral op de bijdrage die de architect levert aan de mensheid en de gebouwde omgeving. De winnaar van de Pritzker Prize ontvangt 100 000 dollar, dit jaar wordt de prijs op 29 mei officieel uitgereikt aan Toyo Ito in Boston.

27/03/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Binnenkijken in een design woning in Victoria (Australië)
Volgende artikel
De leukste lente must haves!