Actua

Premie duurzaam bouwen stijgt vanaf 2013

Vanaf 2013 kan duurzaam bouwen vanuit de Vlaamse regering op extra steun rekenen. De bestaande korting op de onroerende voorheffing wordt namelijk verhoogd. Goed nieuws dus voor mensen die te vinden zijn voor een energiezuinige woning.

E-peil: globale energieprestatie van je woning

Duurzaam bouwen wordt uitgedrukt in cijfers en symbolen. Een daarvan is het E-peil waarmee de globale energieprestatie van een woning wordt uitgedrukt. Het cijfer geeft een goed beeld van het energieverbruik. Hoe lager het E-peil, hoe minder energie een woning nodig heeft voor verwarming, warm water, elektriciteit,… Het is dus een belangrijke indicatie die je als basis kan gebruiken om energiebesparende maatregelen te nemen.

Regelgeving 2012

Tot het eind van dit jaar geldt de huidige regeling. Wanneer je voor een nieuwbouw kiest, geniet je anno 2012 een korting van 20% op de onroerende voorheffing op voorwaarde dat je woning een E-peil van maximum 60 heeft. Voor huizen met een E-peil van maximum 40 geldt een korting van 40%. In beide gevallen gaat het om een looptijd van tien jaar.

Extra stimulans voor duurzaam bouwen vanaf 2013

Vanaf 1 januari 2013 worden er een aantal veranderingen doorgevoerd om duurzaam bouwen aan te moedigen. Voor een woning met E-peil 50 wordt de korting op de onroerende voorheffing opgetrokken tot 50%. In 2014 moet een E-peil van 40 halen om de korting van 50% in de wacht te slepen. Wanneer je een maximaal E-peil van 30 kan voorleggen, krijg je een korting van de volle 100% op de onroerende voorheffing. De looptijd is dan niet langer tien maar wel vijf jaar.

Hoger E-peil betekent meer korting

In vergelijking met de huidige regelgeving zullen deze nieuwe maatregelen je jaarlijks een extraatje van een paar honderd tot duizend euro opleveren, afhankelijk van het E-peil van je huis. De korting wordt automatisch toegekend door de belastingadministratie. De reglementering rond duurzaam bouwen wordt almaar strenger en die evolutie zal zich in de toekomst alleen maar doorzetten. Als consument kan je er natuurlijk ook meer voordeel uit halen.

07/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Toparchitect Oscar Niemeyer overleden
Volgende artikel
Bad en douche combineren: een praktische oplossing