Actua

Passief bouwen: onderwerp van onenigheid?

Vanaf 2015 moeten alle nieuwbouwwoningen in Brussel voldoen aan de passiefstandaarden. Deze maatregel rond passief bouwen heeft heel wat voorstanders maar het lijkt er op dat de maatregel ook heel wat tegenstanders heeft. Onder hen verschillende architecten.

De maatregel passief bouwen

Elke bouwvergunning voor het bouwen of renoveren van een woning (of een ander gebouw) moet vanaf 1 januari 2015 voldoen aan de passiefstandaard. Het doel? Het bouwen van uiterst efficiënte gebouwen in termen van energie. Het Brussels Gewest is de eerste regio in de wereld die deze standaarden zal hanteren.

De maatregel voor passief bouwen werd in mei 2011 goedgekeurd door de Brusselse Minister van Energie en Stadvernieuwing Evelyne Huytebroeck met als doel de energierekening om een gebouw te verwarmen te delen door 10. Tot op heden telt Brussel 500.000m2 passieve gebouwen die in aanbouw of gepland zijn. Het potentieel voor besparingen in de hoofdstad is dus indrukwekkend en de gevolgen van de invoering van deze passiefstandaard in Brussel zullen enorm zijn.

Passief bouwen, een discussiepunt?

In tegenstelling tot de verwachtingen van Evelyn Huytebroeck is de maatregel nu het onderwerp van onenigheid en een debat tussen de constructie en de architect. De Orde van Architecten maakte onlangs de resultaten van een onderzoek naar deze verplichting in 2015 bekend. Ze ondervroegen 621 architecten en maar liefst 403 van deze architecten kant zich tegen deze maatregel.

Volgens Evelyn Huytebroeck  heeft de bouwsector echter voldoende tijd om zich aan te passen. De passiefstandaard werd goedgekeurd in mei 2011 en is pas van toepassing in 2015 wat de bouwsector dus 4 jaar de tijd geeft om zich aan te passen. Bovendien is het zo dat voordat deze maatregel genomen werd, alle actoren (architecten, projectontwikkelaars, ingenieurs, ingenieursbureaus, aannemers…) geraadpleegd zijn. In juli 2012 werd trouwens al ingestemd met een versoepeling van de maatregel voor passief bouwen. “Ik moet toegeven dat ik de houding van de hedendaagse architecten niet goed begrijp,” zegt Evelyn Huytebroek. Maar dat belet de Minister van Groen niet om erin te geloven!

01/10/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Kleuradvies voor een gewaagd interieur
Volgende artikel
Een bankirai onderhoud: Garandeer een natuurlijke kleur