Actua

OVAM Ecodesign Award PRO 2013 gaat naar Bulo en Studio Segers

Vandaag werd in het Vlaamse Parlement de OVAM Ecodesign Award PRO uitgereikt door minister Schauvliege en de OVAM. De award werd voor de zesde maal uitgereikt in het kader van de Henry van de Velde Awards voor design, georganiseerd door Design Vlaanderen. 

Wat is Ecodesign?

Ecodesign is een slimme manier van ontwerpen. Dat wil zeggen dat de materialen in een eindeloze kringloop hergebruikt kunnen worden en alles op een zo min mogelijk vervuilende manier geproduceerd wordt. Ecodesign is dan ook het herbedenken van onze omgeving en materialen om zo bij te dragen aan een duurzame maatschappij. Ook dit jaar leverde dit weer verrassende, fraaie en innovatieve producten op.

De Ecodesign AWARD PRO 2013 gaat naar…

Met de OVAM Ecodesign Award PRO wil de OVAM jaarlijks ontwerpers en bedrijven belonen die rekening houden met het milieu en met de award worden de beste ecodesigners in de kijker gezet. Dit jaar ging de hoofdprijs in de categorie “product op de markt” naar Bulo (O Mr. President). De hoofdprijs voor “product in ontwikkeling” ging naar Studio Segers (Daily Needs).

BULO – O Mr. President

O Mr. President is een unieke werktafel voor kinderen van alle leeftijden, de ondernemers van morgen. De tafel moet ons eraan herinneren dat we moeten blijven spelen en creatief experimenteren. Het meubel is personaliseerbaar en werd ontworpen om mee te groeien met zijn gebruiker: van een tafel om staand aan te spelen door peuters en kleuters, tot een zitwerkplek voor kinderen tot 10 jaar, tot later een bijzettafel.

Het tafelblad van O Mr. President wordt in Bulo’s productiehallen gefabriceerd uit kwalitatief resthout uit de eigen productie. De verpakking, vervaardigd uit gerecycleerd karton, kan omgetoverd worden tot een scheidingswand en stoeltje. Zelfs de handleiding heeft een tweede functie en doet dienst als tekenblad.

Studio Segers – Daily Needs

Daily Needs is een gamma van modulaire productelementen om te tuinieren en kleinvee te houden. De gebruiker kan zijn eigen samenstelling maken uit een kippen- of konijnenhok, een groententeeltbak (of serre), een compostbak, een berging voor tuingereedschap en een recipiënt voor het opvangen van regenwater. Het tuingamma wordt grotendeels vervaardigd uit dennenhout dat een thermische behandeling onderging. De producten worden flatpack verpakt en de consument monteert zelf de onderdelen.

Met Daily Needs wil Studio Segers moestuinieren en kippen houden stimuleren op een beperkte oppervlakte. Zo brengen ze een mentaliteitsverandering teweeg en willen ze de ecologische voetafdruk van gezinnen verlagen.

De winnende ontwerpen bekijken

De winnende ontwerpen zullen vanaf 22 januari 2014 tot en met 8 maart 2014 te bewonderen zijn op de tentoonstelling van de Henry van de Velde Awards en de OVAM Ecodesign Awards in De Loketten (IJzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel).

De tentoonstelling is gratis toegankelijk van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur.

21/01/2014

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Batibouw 2014: deze vijf interieurtrends bezorgen je een wow-gevoel!
Volgende artikel
De perfecte kamerplant kiezen