Actua

Op een nieuwe thuis: appartement getekend, en wat nu gedaan?!

vrouw draagt open verhuisdoos

Verhuisplannen? Goed nieuws: redactrice Hanne ook! Zij verlaat het ouderlijk nest en deelt met veel plezier haar ervaringen. Waarop je moet letten als je een huis of appartement huurt, waar de addertjes onder het gras liggen, welke moeilijkheden je zult tegenkomen … in onze “Op een nieuwe thuis”-reeks ontdek je het antwoord op al je verhuisvragen! In dit artikel: wat moet je allemaal in orde maken vlak voor en vlak na je je contract hebt getekend? Ontdek het hier!

Ben je nog volop op zoek naar je droomwoning? Ontdek hier hoe je een geschikt pand vindt! Waarop je moet letten als je een appartement of huis gaan bezoeken? Daar hebben we een handige checklist voor.

De huurwaarborg vastzetten

Vooraleer je de sleutel krijgt, moet je bewijzen dat je de huurwaarborg betaald hebt. Die bedraagt maximaal drie maanden huur. De huurwaarborg vastzetten kan op vier verschillende manieren:

  1. Een geïndividualiseerde geblokkeerde rekening op je eigen naam.
  2. Met een zakelijke zekerheid. Denk aan een kapitalisatiebron of een obligatie.
  3. Met een bankwaarborg die het OCMW bij een financiële instelling aanvraagt.
  4. Met een persoonlijke borgstelling. Opgelet: daarmee moet de verhuurder wel akkoord gaan!

Geen zorgen: dat geld ben je niet noodzakelijk kwijt. Wanneer je opnieuw verhuist, krijg je de huurwaarborg – inclusief intresten – volledig terug. Tenzij je natuurlijk een huurachterstand hebt of ergens iets kapot hebt gemaakt.

De plaatsbeschrijving laten opmaken

Wat er ook moet gebeuren vooraleer je de woning betrekt: de plaatsbeschrijving laten opmaken. Ofwel maak je die samen op met de verhuurder, ofwel kiezen jullie samen een deskundige die dat voor jullie doet. Denk aan een vastgoedmakelaar, een architect … Bij mij nam de makelaar de plaatsbeschrijving op zich: zo was ik er zeker van dat alles tot in de puntjes genoteerd is.

vrouw ondertekent papier
Zowel huurder als verhuurder moeten de plaatsbeschrijving ondertekenen.

Want dat is ook nodig: een zo gedetailleerd mogelijke plaatsbeschrijving. “Het pand is in goede staat” is dus niet voldoende. De vlekken op het plafond, de kleine barstjes in de tegels, de staat van de huishoudtoestellen … het moet allemaal opgeschreven worden. Daarom is het ook belangrijk dat zowel jij als de verhuurder aanwezig zijn tijdens dat de plaatsbeschrijving wordt opgesteld: zo kunnen er achteraf geen betwistingen zijn. Beide partijen moeten de plaatsbeschrijving ondertekenen.

Verzekeringen in orde brengen

Sinds 1 januari 2019 ben je wettelijk verplicht om een brandverzekering voor huuraansprakelijkheid af te sluiten. Wat dat inhoudt? Je wordt als huurder aansprakelijk gesteld voor alle schade die veroorzaakt wordt aan je appartement of huis, tenzij je het tegendeel kunt bewijzen. Dankzij deze verzekering weet de verhuurder zeker dat schade terugbetaald zal worden.

rookmelder tegen plafond
Dankzij de verplichte rookdetectoren ben jij meteen gewaarschuwd bij rookvorming en brand.

Die verzekering is dus verplicht. Het staat je uiteraard vrij om daarbovenop nog andere verzekeringen af te sluiten. Denk aan je inboedel verzekeren tegen brand en diefstal, of een familiale verzekering. Ga zeker eens langs bij je verzekeringsmakelaar. Hij/zij geeft je meteen alle nodige info en toont je ook nog eens de beste prijzen.

Elektriciteit en gas op de juiste naam zetten

Wat de nutsvoorzieningen (water, elektriciteit en gas) betreft, zijn er twee opties: ofwel staan de aansluitingen op jouw naam en betaal je rechtstreeks de leveranciers, ofwel staan de aansluitingen op de naam van de verhuurder en betaal je daar maandelijks een forfaitaire bijdrage aan.

Staan de voorzieningen op naam van je verhuurder en heb je te veel betaald? Dan stort de verhuurder je het teveel betaalde bedrag terug. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde: heb je meer verbruikt dan verwacht, leg je het verschil bij.

lichtslinger aan bed
Een tip om je energieverbruik zo laag mogelijk te houden? Gebruik ledlampen i.p.v. halogeenlampen!

Internet en tv regelen

Internet en televisie moet je meestal wél zelf regelen. Begin daar zeker goed op voorhand mee: soms kan het meerdere weken duren vooraleer er een installateur langskomt. En jij wilt natuurlijk zo snel mogelijk opnieuw al je favoriete series bingewatchen! Prijs-kwaliteit het beste abonnement eruit kiezen? Doe dan zeker eens de test op Testaankoop, daar staan alle abonnementen netjes naast elkaar.

man kijkt programma, voeten op salontafel, bier, chips en nootjes ernaast
Maak zeker zo snel mogelijk je internet- en tv-verbinding in orde zodat jij snel weer kunt genieten van je favoriete programma’s.

Ziezo, die administratieve rompslomp is achter de rug. Tijd om eindelijk je sleutel te gaan halen! Hoe je je appartement helemaal in orde maakt vooraleer je erin trekt? Dat lees je volgende week. Houd zeker onze website in de gaten!

09/10/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Bouwmateriaal kopen was nog nooit zo makkelijk dankzij deze 4 tips
Volgende artikel
Je woning snel verkopen: 3 verrassende tips voor een vlotte verkoop