Woonadvies.

Ongewoon wonen: van industriële gebouwen naar lofts!

Het is niet alleen hip en trendy om een nieuwe bestemming te geven aan oude gebouwen – zoals oude brouwerijen, voormalige schoolgebouwen of verlaten kerken, dit heeft ook heel wat voordelen! Inspirerend Wonen gaat een kijkje nemen in enkele oude gebouwen die werden omgebouwd tot lofts!

Een tweede leven voor industriële gebouwen en ons architecturaal patrimonium

Oude gebouwen die een nieuwe bestemming krijgen hebben vaak een rijke voorgeschiedenis en zijn soms zelfs bepalend geweest voor de ontwikkeling van het stedelijk landschap. Ook hun architecturaal karakter draagt dikwijls bij tot de opwaardering van de buurt waarin ze zich bevinden. De culturele en maatschappelijke waarde van deze gebouwen is dus vaak te groot om ze zomaar af te breken. Daarom wordt een groot deel gerenoveerd en omgevormd tot nieuwe wooneenheden, zoals lofts.

Door deze gebouwen een nieuwe bestemming te geven, krijgen ze een tweede leven. Hun architecturale waarde blijft behouden en dat komt ook ten goede van de uitstraling van de stad waarvan ze deel uitmaken. België telt echter nog heel wat vervallen industriële gebouwen die een nieuw leven verdienen…

Een nieuwe dynamiek voor de stad

Soms kunnen we alleen maar lijdzaam toekijken hoe gebouwen met een belangrijke geschiedenis in verval raken. Door deze gebouwen nieuw leven in te blazen, geven we ook een nieuwe dynamiek aan de stad. Talrijke loftprojecten creëren opnieuw een band tussen verschillende buurten. Dat komt omdat deze projecten vaak ontstaan met als streefdoel gemengde buurten ontwikkelen, waar kantoorgebouwen, lofts en groene zones samenkomen.

Jouw droomhuis?

Door oude industriële gebouwen te renoveren krijg je speciale woonsituaties, vaak in een mooi en fel gegeerd kader. Bovendien kunnen de bewoners hun loft inrichten in alle vrijheid en de afwerking kiezen volgens hun noden, wensen en smaak.

Een bijkomend voordeel van deze herbestemmingsprojecten is dat ze vaak een betere energieprestatie halen en dat ze de impact op het milieu ook tijdens de werken zoveel mogelijk proberen te beperken.

Daarnaast zijn lofts over het algemeen goedkoper dan andere woningtypes. Zelfs wanneer lofts duurder zijn in aankoop, zal je dit verschil op lange termijn compenseren door de energiebesparingen.

Geïnteresseerd om een loft te kopen, Of zelfs om een oud gebouw op te knappen? Neem een kijkje bij de verschillende panden die immokantoren aanbieden, misschien vind je wel wat je zoekt!

 

31/05/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Over het nut van koffieprut: van koffie tot design lampen
Volgende artikel
Trends in de vastgoedsector 2012