Actua

Nieuwbouw duurder in 2014 door strengere bouwnormen

Kandidaat-bouwers moeten vanaf 2014 rekening houden met een strengere normen voor nieuwbouw. Het maximum toegelaten E-peil, een maatstaf voor energie-efficiëntie, daalt van E70 naar E60. Dit brengt met zich mee dat nieuwbouw gemiddeld met zo’n €8.500 duurder zal worden in 2014.

Nieuwe woningen moeten vanaf 2014 voldoen aan een strengere normen. Niet alleen worden er strengere voorwaarden opgelegd voor energie-efficiëntie, ook moeten nieuwe woningen een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie produceren. Dit leidt al snel tot een meerkost van € 8.500, dat meldt de Vlaamse Confederatie Bouw.

Strengere voorwaarden

Sinds 2006 worden er strengere voorwaarden opgelegd om te bouwen. Daardoor steeg het E-peil in 5 jaar tijd van E100 naar E70. Momenteel is E70 maximale E-peil wat nu dus al goed is voor een meerkost van € 5000. Een extra stijging van het E-peil doet daar dus een schepje bovenop en brengt de meerkost naar maar liefst €8500. Dat de meerkost bijna verdubbelt, komt door het feit dat we het zogenaamde laaghangende fruit al geplukt hebben. Willen we het E-peil terugschroeven naar E60, dan moeten er meer ingrijpende en dus ook duurdere stappen gezet worden.

Er is echter een oplossing voor de snelle beslissers! Door voor het einde van het jaar een bouwvergunning aan te vragen kan de meerkost vermeden worden en kan ook  de woonbonus veilig gesteld worden. Toch ligt het aantal bouwvergunningen, op dit moment, enorm laag. Niet alleen door de prijsstijging maar ook door de strenge eisen van de bank.

Tegen 2021 klimaatneutraal

Zuinig wonen zou echter een synoniem moeten worden voor betaalbaar wonen. Door de energienorm wordt bouwen duurder en mensen moeten bewuster omspringen met hun budget. Maar deze maatregel verplicht ons om na te denken over wonen. We streven naar klimaat neutrale woningen. We moeten geen grote kasten meer bouwen, dit wordt onbetaalbaar, maar kleine energie centrales. Doordat huizen kleiner worden blijft er ook budget over voor betere technieken. Woningen bouwen moet betaalbaar blijven, mensen moeten op zoek naar andere concepten dan wat ze gewoon zijn.

21/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Originele stapelbedden voor de kinderkamer
Volgende artikel
Septische put leegmaken: hoe en wat