Woonadvies.

Niet te missen op Batibouw: Nest, de lerende thermostaat

Batibouw 2015 kijkt naar de toekomst. Een van de drie centrale thema’s is namelijk ‘het digitale huis’: een huis dat het werk voor jou doet, zich laat instellen en beheren via je smartphone, en je op de koop toe nog geld bespaart ook. Het ultieme voorbeeld van al die slimme innovatie? Nest, de lerende thermostaat.

Hoezo, Nest?

Nest Learning Thermostat is een product van – het zal je niet verrassen – internetgigant Google. Het systeem van de lerende thermostaat werd al eerder bedacht door een groepje voormalige Apple-medewerkers: nog zo’n bedrijf met een reputatie van innovatie. Nadat Google in 2013 het roer had overgenomen, groeide het bedrijfje razendsnel tot de multinational die het nu is.

 

Altijd een warm nest

Een draadloze thermostaat die je doen en laten registreert, en er conclusies uit trekt: een beetje vreemd is het wel. Wat je moet weten over Nest:

  • Met bewegingssensoren stelt de thermostaat vast of er iemand in huis is. Detecteert hij beweging, dan slaat de verwarming aan. Bovendien leert hij wanneer je er wél bent en wanneer niet, en speelt daarop in. Zo kom je na het werk thuis in een aangenaam warm huis.
  • Je stelt zelf je voorkeurstemperatuur De thermostaat leert hoe snel je verwarmingselementen die temperatuur bereiken, en zorgt ervoor dat je huis de ideale temperatuur heeft rond het uur dat jij gewoonlijk thuiskomt.
  • Alle nuttige informatie die je thermostaat opslaat – hoeveel energie je verbruikt, wanneer je die precies verbruikt, en hoe je daarop kan besparen – krijg je maandelijks te zien in een handig overzicht.

 

 

Grenzeloze mogelijkheden

Een thermostaat die weet wanneer je thuis bent en wanneer niet: het is al een grote sprong voorwaarts. Maar daar houdt Nest het niet bij. Binnenkort behoren al deze snufjes tot de mogelijkheden:

  • Een link tussen je auto en de thermostaat thuis. Zodra je auto een bepaalde straal rond je huis binnenrijdt, weet je thermostaat dat je eraan komt en slaat de verwarming alvast aan.
  • Verlichting die doet alsof je thuis bent. Wanneer de thermostaat registreert dat je er niet bent, gaat op strategische plekken het licht aan zodat je het er van buiten uitziet alsof er nog iemand in huis is. Ideale diefstalbeveiliging dus!
  • Slimme sloten die weten wíé er precies thuis is, en dat doorgeven aan de thermostaat. Die regelt dan de temperatuur naargelang de persoonlijke voorkeur van die persoon.

Meer weten over de thermostaat die je als geen ander kent? Breng dan een bezoekje aan Batibouw, waar je Nest in al zijn glorie kan bewonderen.

24/02/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Ecologisch bouwen in de stad: de stadsjungle anders bekeken
Volgende artikel
Binnengluren in de luxevilla van actrice Reese Witherspoon