Actua

Een muur uitbreken en meer ruimte creëren

Vandaag willen we allemaal open ruimte of open spaces creëren: weg met dat gesloten gevoel, we openen de ruimtes om meer ruimte en lichtinval te creëren. Een muur uitbreken lijkt misschien makkelijk, maar je gaat best doordacht en goed voorbereid te werk! Enkele tips…

Een muur uitbreken: welk soort muur?

Net een nieuwe woning gekocht of je wil jouw huidige woning verbouwen? Een ideale oplossing om meer ruimte en licht te creëren is muren wegbreken. Het lijkt makkelijk, maar voorzichtigheid is geboden. Sommige muren in een woning zijn er enkel en alleen om ruimtes onder te verdelen, maar anderen hebben een belangrijkere functie, namelijk de structuur van het gebouw dragen. Dat zijn draagmuren. Een draagmuur uitbreken kan dramatische gevolgen hebben: de woning stort in, je krijgt juridische problemen in geval van gedeelde eigendom of je staat voor grote kosten.

Voor je dus een muur gaat afbreken, moet je naar de bouwplannen van jouw woning of appartement kijken en raad vragen aan een professional. Hij zal jou een aangepaste oplossing leveren om de structuur van het gebouw te verstevigen en het wegvallen van een steunpunt te compenseren.

Als je mede-eigenaar bent, moet je toelating vragen aan jouw syndicus. Voor individuele woningen, is er geen toelating van de buren nodig.

Een draagmuur uitbreken: de voorbereidingen

Voorzie speciale zakken om jouw werf op te ruimen tijdens de breekwerken. Je mag dit bouwpuin naar het containerpark brengen.

Maak de ruimte volledig leeg en bescherm jouw meubels, enz., want het afbreken van een muur zorgt voor veel stof.

Draag werkkledij, handschoenen en een werkbril om je te beschermen tegen het stof en losspringende stukjes muur. Draag ook bescherming voor de oren.

Een draagmuur uitbreken: volg de gids!

Voor je een draagmuur uitbreekt, moet je steunpalen voorzien. Zij zullen het plafond ondersteunen en de structuur van het gebouw dragen. Om het risico op instorten te vermijden, is het heel belangrijk om stap voor stap te werk te gaan. Begin met een kleine opening in het midden van de muur en plaats een steunpilaar. Maak de opening groter en groter en plaats ook meer steunpalen. Kies voor palen uit hout of staal, afhankelijk van het project. Als de steunpalen het geheel goed ondersteunen, mag je de muur verder afbreken. 

02/08/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De snoerloze vrijheid in huis en tuin dankzij ‘Power4all’
Volgende artikel
De leukste kinderkamers, waar vriendjes jaloers op zijn!