Actua

Mini huizen: trend voor 2013?

De Belg is meer en meer op zoek naar alternatieven om goedkoop te wonen. Redenen? De stijgende vastgoedprijzen, de banken die almaar meer garanties eisen en de bouwgronden die schaarser worden. Mini huizen bieden hier een gepaste oplossing.

Mini huizen volop in opmars

In de Verenigde Staten en Japan zijn mini huizen een echt fenomeen, maar bij ons is het nog niet ingeburgerd. Toch is het in opmars en biedt het soelaas voor de economische crisis. In de Verenigde Staten krijgen niet alleen minder bedeelde gezinnen ermee te maken, verre van zelfs. Ook mensen die begaan zijn met het milieu, gepensioneerden en jonge koppels zonder kinderen zijn te vinden voor klein woningen.

Hetzelfde geldt in Japan, waar kleine huizen een noodzaak zijn omwille van het gebrek aan plaats. Je treft er smalle huizen aan die in de hoogte worden gebouwd. In Japan worden de meeste huizen in hout gebouwd. Het is een materiaal dat allerlei vormen kan aannemen, licht is en goed bestand is tegen aardbevingen.

Zijn Belgen er voor te vinden?

In onze contreien zijn er nog niet zo veel voorbeelden van mini huizen. Het fenomeen is ook maar weinig bekend bij architecten. Waarom? Een van de redenen is dat er momenteel nog maar weinig potentiële klanten voor zijn. Maar door de crisis en het groeiende bewustzijn ten aanzien van de klimaatproblematiek, zou het logisch zijn dat meer en meer Belgen warm te maken zijn voor mini huizen. Op dit ogenblik is er nog een kloof tussen ideeën en concrete acties… Zeker iets om verder in het oog te houden.

14/03/2013

Jouw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Une prise USB au mur de la maison – Niko à Batibouw
Volgende artikel
Le Belge va davantage investir dans l’immobilier