Woonadvies.

De Amerikaanse versie van Ugly Belgian Houses: McMansion Hell

De Amerikaanse versie van Ugly Belgian Houses: McMansion Hell

Ugly Belgian Houses, wie kent die website niet? Wankele architectuur, dichtgemetselde ramen, huizen met een hoek af, vloekende baksteencombinaties, garagedeuren op de bovenverdieping, … In de VS kunnen ze er echter ook wat van. Heb je al ooit van McMansions gehoord? Er gebeuren vreemde dingen wanneer men zo goedkoop mogelijk een groot huis wil neerzetten. Als je ooit zelf een huis wil bouwen, dan kun je hier alvast ontdekken hoe het níét moet.

Wat is een McMansion?

Een McMansion is een groot, modern huis dat beschouwd wordt als opzichtig en dat een gebrek aan architecturale integriteit vertoont. Vaak is het een resultaat van massaproductie met goedkope materialen in combinatie met bedenkelijk vakmanschap, waarbij verschillende architecturale stijlen lukraak met elkaar gecombineerd worden om welvaart en luxe uit te stralen. Het is tegelijkertijd een voorbeeld van een zogenaamd McWord, waarbij het voorvoegsel Mc associaties oproept met de fastfoodrestaurantketen McDonalds: goedkoop en niet authentiek.

Hoe herken je een McMansion?

In essentie is een McMansion dus een groot huis dat uiterlijk vertoon en formaat boven kwaliteit plaatst. Maar natuurlijk zijn niet alle grote huizen McMansions. Daarvoor moeten ze bepaalde kenmerken vertonen, zoals:

  • Het is meer dak dan huis.
  • Er worden meer dan drie verschillende soorten gevelbedekking en ramen gebruikt.
  • McMansions bevatten vaak zuilen die niet bepaald volgens de regels van de kunst geconstrueerd zijn. De ruimte tussen de zuilen is onlogisch, of ze staan qua formaat niet in verhouding tot de rest van het huis.
  • De toegang tot het huis is oversized en neemt sowieso twee verdiepingen in beslag. Vaak is de voorgevel visueel zo ‘zwaar’ dat hij de aandacht van de voordeur afleidt.
  • McMansions hebben lekker veel garages, die niet zelden als een afterthought lijken te zijn toegevoegd.

McMansion Hell

Zoals Hannes Coudenys op zijn blog de lelijkste huizen van België portretteert, zo documenteert en becommentarieert de Amerikaanse architectuurstudente Kate Wagner de architecturale ellende op haar blog McMansion Hell. Niet alleen struint ze het internet af op zoek naar lelijke huizen, af en toe schrijft ze ook informatieve blogposts over bepaalde architectuurstromingen of architectuurgeschiedenis. Een aanrader!

10/08/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Magneetbehang: verrassend, creatief en praktisch!
Volgende artikel
Is een waterverzachter in de badkamer een aanrader? Absoluut!