Actua

Matcha-thee: een ‘must-drink’ in alle trendy bars

Van New York tot Brussel, alle hippe bars serveren het: matcha, groene thee in poedervorm. Hoewel wij zijn werking nu pas beginnen te waarderen, wordt de thee al eeuwenlang gebruikt in traditionele Japanse theeceremonies. Matcha-thee heeft niets dan voordelen. We zetten ze op een rijtje.

De magische werking van matcha-thee

Matcha-thee wordt gemaakt van de fijnste groene theeblaadjes. De jonge blaadjes worden vermalen tot een poeder dat je oplost in water. Zo drink je het hele theeblad en alle bijbehorende gezonde voedingsstoffen op. De voordelen hiervan zijn legio.

1.    De thee is een superantioxidant

Matcha-thee bevat 100 keer meer antioxidanten dan gewone groene thee. Het is een krachtig detoxmiddel waarmee je op een natuurlijke manier de vele gifstoffen uit je lichaam kunt verwijderen.

2.     Het geeft je een energieboost

Waar koffie je een snelle boost geeft die al even snel weer verdwijnt, is het effect van matcha-thee van langere duur: matcha houdt je een viertal uur gefocust.

3.     Matcha versterkt je immuunsysteem

De thee heeft een ontstekingsremmende werking op het immuunsysteem, zit boordevol vitaminen en zou preventief werken tegen kanker.

Hier moet je op letten als je de thee koopt

Doordat matcha-thee zo aan populariteit gewonnen heeft, zijn er heel wat minderwaardige afkooksels op de markt.

  • De thee moet sowieso uit Japan komen en van eerste pluk zijn.
  • Goede matcha wordt manueel gemalen. Voor 30 gram is één uur de tijd nodig. Vandaar dat de prijzen aan de hoge kant liggen, rond de 20 à 30 euro.
  • Het poeder moet een frisgroene kleur hebben, en liefst in een ondoorzichtige verpakking zitten om oxidatie tegen te gaan.

Je koopt je matcha daarom het best in een theezaak die gespecialiseerd in Japanse thee. Proef de thee ook, want de smaken kunnen behoorlijk verschillen naargelang de plantage waar hij vandaan komt.

24/05/2017

Jouw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Je badkamer opruimen wordt een makkie met deze tips!
Volgende artikel
De deurmat drie keer anders