Woonadvies.

Dakbedekking platte daken: dit zijn álle opties

revêtement de toit

Platte daken mogen dan wel allemaal op elkaar lijken, toch is het ene platte dak het andere niet. Er bestaan namelijk tientallen verschillende materialen en technieken om een plat dak waterdicht te maken. In dit artikel bespreken we álle mogelijke dakbedekkingen.

Bitumineuze dakbanen

In België worden platte daken alle decennialang geassocieerd met een bepaald soort dakbedekking: bitumen. Nooit van gehoord? Je kent bitumineuze dakbanen misschien beter onder de noemer roofing. Platte daken met bitumen herken je aan de typisch zwarte kleur.

Wat is bitumen?

dakbedekking platte dakenBitumen is een op aardolie gebaseerde substantie. Men verkrijgt het door de lichtere fracties van aardolie, zoals benzine en diesel, tijdens de raffinage uit de ruwe aardolie te verwijderen. Na de destillatie blijft het zwaarste bestanddeel over, een donkere en viskeuze vloeistof. Bitumen lijkt wat op teer, maar is zeker niet hetzelfde.

Soorten bitumineuze dakbedekking

Bitumen is prima geschikt als dakbedekking, omdat het waterafstotend is. Indien goed geplaatst, zijn bitumineuze dakbanen de beste garantie op een waterdicht dak. Maar niet alle bitumineuze producten zijn hetzelfde. We maken een onderscheid tussen verschillende soorten:

  • Oude roofing is niet gewapend. Vroeger werd bitumen vaak gegoten of geblazen, maar deze technieken worden bijna nooit meer toegepast. Dikwijls werd er ook leislag over de roofing gestrooid, maar ook dat hoeft niet langer.
  • De producten die nu op de markt zijn, zijn rollen van een flexibele maar vaste stof. Ze zijn gewapend met glasvezels of een andere kunststof die de dakbanen sterker maakt.
  • Aan een deel van de producten wordt de rubberachtige elastomeer SBS toegevoegd om het materiaal soepel te maken. Bitumineuze dakbanen met SBS hebben een grotere hechtingskracht, maar kunnen poreus worden onder invloed van uv-stralen.
  • Aan een ander deel wordt de plastomeer APP toegevoegd. APP-bitumen is geen overbodige luxe op een dak. Het blijft soepel bij temperatuurverschillen en is beter bestand tegen uv-stralen.

Platte daken met kwalitatieve bitumen, geplaatst door een vakman, hebben een bewezen levensduur van 45 jaar. Dat verzekert Derbigum, een Belgisch bedrijf en wereldwijd marktleider in bitumineuze daken. Derbigum ontwikkelde trouwens ook bitumineuze producten met een lichte kleur (die dus beter zijn voor de energieprestaties van je woning) en producten die vervaardigd zijn uit gerecycleerd bitumen.

dakbedekking bitumen

Plat dak met kunststof dakbedekking

De laatste decennia hebben kunststoffen een groot deel van de markt voor dakbekledingen opgeslokt. Dit zijn je opties:

EPDM

EPDM is een synthetisch rubber en een elastomeer. EPDM-dakbanen gaan volgens de producenten wel een halve eeuw mee en zijn daardoor de laatste tijd een populaire dakbedekking geworden. Een nadeel van EPDM is dat de naden na verloop van tijd kunnen verzepen en loskomen. Het is zaak je dak regelmatig te laten controleren en meteen te laten repareren indien nodig.

PVC

Pvc dakbedekkingEen andere optie is pvc. Deze kunststof staat erom bekend bikkelhard én spotgoedkoop te zijn, waardoor pvc ideaal is om bijvoorbeeld rioleringsbuizen en raamprofielen van te maken. Pvc kan ook dienen als dakbedekking, maar dan moeten er weekmakers (meer bepaald ftalaten) aan worden toegevoegd om het soepel te maken. Een nadeel hiervan is dat die na verloop van tijd uit de dakbaan migreren, waardoor het materiaal opnieuw broos wordt. Pvc gaat dus minder lang mee dan EPDM of bitumen.

Andere kunststof dakbedekkingen

Er bestaan nog tientallen andere kunststof dakbedekkingen die minder bekend zijn, zoals ECB, TPO en Vaeplan.

Groendaken

Wie milieubewust is ingesteld of wil dat z’n dak er écht mooi uitziet, kiest veelal voor een groendak. De opbouw van een groendak vergt nog altijd waterdichting, waarvoor je kunt kiezen uit bitumen of kunststof, én een wortelwerende laag. Daarbovenop breng je dan een substraatlaag aan, waar plantjes op kunnen groeien. De meeste groendaken zijn extensieve groendaken, met een dun substraat en voornamelijk sedumplantjes. Maar in principe kun je ook kiezen voor een intensief groendak. Op zo’n dak kun je een heuse tuin of een echt dakterras aanleggen. Moeilijker, duurder, maar zeker ook indrukwekkender! Ontdek meer over de voordelen van groendaken.

Dakbedekking platte daken groendak

Ballast op de dakbedekking?

Nog niet zo lang geleden werd er op platte daken vaak een laag grind of tegels aangebracht, bovenop de eigenlijke dakbedekking. Het doel daarvan was om de dakbedekking op haar plaats te houden, maar ook om ze tegen uv-straling te beschermen. Deze zogenaamde ballastlaag is nu meestal niet langer nodig. Vooral APP-bitumen is zeer goed bestand tegen de stralen van de zon, maar ook de andere materialen kunnen doorgaans zonder ballastlaag. Het voordeel hiervan is dat er veel minder gewicht op je dak rust, wat de constructie eenvoudiger en goedkoper maakt.

Dakbedekking platte daken ballast

Lees ook

01/03/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Je huis opruimen: 5 redenen om het vandaag nog te doen!
Volgende artikel
Het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren