Woonadvies.

Lambrechts Energiebeurs

Lambrechts sanitair en verwarming draagt informatie en innovatie hoog in het vaandel, daarom organiseert het bedrijf voor het 6e jaar op rij de Energiebeurs. Op zondag 14 oktober staan de deuren van de Ethias Arena wagenwijd open om particuliere bouwers en verbouwers optimaal te informeren over energiezuinig bouwen en renoveren. Toegang is gratis, zodat je al je middelen kan aanwenden voor je (ver)bouw(ing). Wat valt er zoal te ontdekken?

Energie besparen zonder aan comfort in te boeten!

Bij het verwarmen en ventileren van je huis kan je veel energie besparen zonder aan comfort in te boeten. Ook onder de douche, aan de lavabo en bij het doorspoelen van het toilet kan je talrijke euro’s uitsparen op je water- en energiefactuur. Dat dit niet altijd ingewikkeld en duur hoeft te zijn kan je ontdekken op de Energiebeurs.

Lambrechts ontwikkelde namelijk in samenwerking met drie Limburgse hogescholen een softwaretool die de investerings- en verbruikskosten van diverse systemen op een rijtje zet. Op www.mijnwarmtecomfort.eu kan de consument advies inwinnen. Je moet jouw woning herkennen uit verschillende typewoningen. Zo kies je bijvoorbeeld voor een gesloten bebouwing met drie bouwlagen. Je geeft de oriëntatie van de voor- en achtergevel in en de oppervlakte van de glaspartijen. Je geeft zoveel mogelijk gegevens in.

Vervolgens kan je aangeven welke comfortmomenten (kant-en-klare totaaloplossingen die je ook kan bezichtigen in de Lambrechts Store) je wil vergelijken:

  • ecologisch en zuinig verwarmen,
  • verwarmen met zonne-energie,
  • zuinig en comfortabel verwarmen,
  • compact verwarmen.

In een volgende fase krijg je grafieken van de totale kosten over een periode van 20 jaar te zien: de materiaalkosten, de installatiekosten en de verbruikskosten. De verbruikskosten zijn uiteraard afhankelijk van de energieprijzen en daar kan je kiezen uit een pessimistisch, een realistisch en een optimistisch scenario.

Dan kan de terugverdienperiode berekend worden. Al deze berekeningen zijn wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op de energieprestatieregelgeving. Je kan de resultaten opslaan en meenemen naar de Lambrechts Store, waar de toonzaalverkopers de resultaten samen met je door nemen en verder personaliseren in functie van effectieve plaatsingskosten en mogelijke subsidies.

Om het theoretisch model te toetsen aan de realiteit, monitoren we diverse testwoningen gedurende een heel jaar . Aan de verbruiksmeters van de testwoningen zijn sensoren verbonden en die sturen alle gegevens door via internet. Zo kan het rekenmodel bijgestuurd worden aan het reële verbruik als dat nodig zou blijken.

NIEUW: Op de stand van organisator Lambrechts kan je via een waterbesparende route ontdekken hoe je je verbruik kan beperken en bijgevolg de kosten kan drukken. Verder kan je er ter plaatse ook kennismaken met mijnwarmtecomfort.eu op Ipad.

Persoonlijk advies

Op de Energiebeurs krijg je praktische tips en concrete voorbeelden om verstandig om te gaan met je energieverbruik. Ook kan je er heel wat informatie inwinnen over hernieuwbare energiesystemen zoals zonne-energie, woningventilatie, condensatietechnieken, warmtepompen en regenwaterrecuperatie.

Een selectie van topfabrikanten en onafhankelijke informatieverstrekkers staan samen met installateurs op de beurs paraat met praktische tips en concrete voorbeelden om verstandig met je energieverbruik om te gaan.

Infosessies

Probeer ook zeker een van de vele infosessies mee te pikken over het onderwerp dat je interesseert. Zo wordt er onder andere aandacht besteed aan ventilatie, warmtepompen, zonneboilers en regenwaterrecuperatie.

Boek Verstandig bouwen & Renoveren

En je kan op de beurs ook naar huis gaan met het boek van Verstandig bouwen & Renoveren.

Praktische info

  • Event: Energiebeurs
  • Datum: Zondag 14 oktober – 10.00u – 17.00u
  • Locatie: Ethias Arena – G. Verwilghensingel 70, 3500 Hasselt
  • Doelgroep: Particuliere bouwers en verbouwers
  • Meer info & inschrijven kan via http://www.energiebeurs.be/
  • Toegang gratis – registreer je op voorhand op www.energiebeurs.be onder de rubriek ‘registratie’
13/09/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Hedendaagse architectuur – Form denies function
Volgende artikel
Bakstenen gevel reinigen