Woonadvies.

De voordelen van zonnewerend glas in de zomer & winter

Een mooie, grote winterzon is het perfecte alternatief om te besparen op verwarmingskosten en onze huizen te verwarmen. Tijdens de zomermaanden kan de zon echter een spelbreker zijn als je jouw woning fris wil houden. Een oplossing? Zonnewerend glas!

De oriëntatie van de ramen is een belangrijke parameter in het gebruik van hernieuwbare energie of zonne-energie, maar het zou ook spijtig zijn om jezelf een uitzicht op een mooi landschap te ontzeggen om minder energie te verbruiken. Laat dus vanaf nu de zon binnen met seizoensglas.

Wat is zonnewerend glas?

Zonnewerend glas of vierseizoensglas is dubbele beglazing met een speciale coating die enkel zonnestralen onder een bepaalde invalshoek binnenlaat. Concreet betekent dit dat de zonnestralen de woning binnendringen wanneer de zon laag staat (zoals tijdens de winter), maar dat ze zullen weerkaatsen wanneer de zon hoog staat (in de zomer). Dit type ramen is duurder, maar draagt ook bij tot een aanzienlijke energiebesparing en minder stookkosten.

Laat de zon binnen tijdens de winter

Tijdens de winter staat de zon veel lager in de hemel en vallen de zonnestralen horizontaal in op de ramen. Zonnewerende ramen zullen de stralen door de coating laten dringen. Deze film die op de ruiten wordt aangebracht slorpt vervolgens zonne-energie op en slaagt deze op onder de vorm van warmte. Wanneer de zon verdwijnt, zal het raam opnieuw zijn oorspronkelijke staat aannemen en de warmte geleidelijk aan de woning afgeven. Op die manier kan je met zonnewerend glas een aanzienlijke energiebesparing doen.

Hoe werken deze ramen tijdens de zomer?

In de zomer hebben de zonnestralen een grotere invalshoek dan tijdens de winter, waardoor de ruiten de  zonnestralen zullen reflecteren en niet laten inwerken op de coating. Toch zal seizoensglas ook een positieve werking hebben tijdens de zomer, want de zachte warmtegeleiding zorgt ervoor dat de oververhitting in de woning geabsorbeerd wordt. Zo zal jouw woning dus aangenaam koel blijven.

09/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Vastgoed kopen: 10 frequente fouten
Volgende artikel
Deens design van de bovenste plank: Finn Juhl